Povijest Kowloona seže u prvo tisućljeće naše ere u dinastiju Song, a završava ne tako davne 1994. godine kada su iz njega iseljeni i posljednji stanovnici.

Vlasti Hongkonga su 1933. godine objavile planove za rušenje većeg dijela utvrđenog grada, a stanovnicima koji su do tada živjeli u gradu obećali su nove domove s malo boljim uvjetima za život. Do 1940. u Kowloonu je ostao samo dom umirovljenika, škola i jedna kuća. Obrambeni zid koji je okruživao grad je rastavljen na dijelove, a kamenje od kojega je bio izgrađen poslužilo je za produžetak piste na obližnjem aerodromu.

Od pedesetih do osadesetih godina kineski mafijaši imali su značajnu moć u gradu, pa je tako Kowloon postao leglo prostitucije, droge i kocke, ali većina stanovnika nije bili uključena u ilegalne aktivnosti. Kowloon je bio raj za kriminalne radnje, no stanovnici grada su se borili da se životni standard u gradu poboljša te da se napravi grad u kojem će njihovi potomci moći živjeti sigurno.


To se na žalost nije ostvarilo jer je 1987. godine donesen plan za uništavanje grada. Kowloon je tako do kraja 1994. godine u potpunosti uništen, a svega godinu dana kasnije otvoren je istoimeni park – popularno odredište brojnih turista iz cijeloga svijeta. Mi bismo jako htjeli magnetić na Kowloon...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju