Poznat po Božićnom sajmu, njemački grad Esslingen am Neckar jednako je dobra ideja i u toplije dane, kada šarenilo njegovih kućica nadopune zelenilo i žarke boje proljeća. Slikoviti gradić smjestio se na jugu Njemačke, nedaleko od Stuttgarta. Kao što mu ime govori, razvio se na obalama rijeke Neckar.

Riječ je o idiličnom srednjovjekovnom gradiću koji je imao mnogo sreće tijekom najturbulentnijih dana moderne europske povijesti. Naime, ostao je gotovo u potpunosti ostao očuvan tijekom Drugog svjetskog rata - iako je bio okupiran i od nacista i savezničke vojske. Nacisti su ga mirno predali američkim vojnicima u travnju 1945. godine, i povijesna srednjovjekovna arhitektura je ostala netaknuta.

Tako danas možete vidjeti više od 200 starih skeletnih kuća čiji su zidovi izrađeni i prošarani drvenim okvirima. Esslingen je jedan od gradova koji imaju najstarije takve kuće u cijeloj Njemačkoj. Čuvale su ih zidine gradskog dvorca koje i danas možete vidjeti na vrhu „vinskih brda“.

Najstarija kuća nalazi se na adresi Heugasse 3. Izgrađena je 1262. godine. A „sve u jednom paketu“ možete doživjeti na Marktplatzu, gdje šarene kućice poziraju u nizu jedna do druge. Prostran trg zaštićen je s jedne strane zelenim brdašcima, a s druge se nalazi protestantska crkva s upečatljivim tornjevima povezanim mostom. Ona dominira panoramom grada, no zamislite kakav vas tek panoramski pogled čeka s njenog mosta.

Jedna od najljepših gradskih kuća je tzv. Altes Rathaus, današnja gradska vijećnica. Njeni temelji stari su čak 600 godina. U srednjem vijeku s njenih prozora određivale su se smrtne kazne, no danas djeluje miroljubivije. Nemoguće ju je promašiti jer ima vrlo kičast toranj i intenzivno narančasto-tirkiznu fasadu sa zlatnim detaljima.

Za one koji preferiraju eleganciju i jednostavnost, tu je vila Merkel. Ne, tu nije živjela ta Merkelica, već bogati biznismen Oscar Merkel u 19. stoljeću. U raskošnoj i velikoj vili održavaju se umjetničke izložbe, najčešće poznatih suvremenih umjetnika.

Savjetujemo i posjet muzeju St. Dionys, ako niste plašljivi. Iz njegovih podova strše kosti pokopanih tijela, a vidjet ćete i očuvano truplo osobe koja je podlegla kugi 1650-ih godina. Od ovih prizora možete se oporaviti šetnjom duž rijeke Neckar – dijelom kojeg zovu Mala Venecija. Kućice i mlinovi ovog slikovitog područja potječu iz 15. stoljeća.

A po povratku kući nemojte krenuti praznih ruku. Opremite se najboljim suvenirom – pjenušcima Kessler Sekt – u optimističnom vjerovanju da ga nećete popiti putem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju