Barcelona, Madrid, Valencia, Sevilla, Bilbao... Definitivno je poduža lista dobro poznatih španjolskih gradova koje bi vrijedilo vidjeti i posjetiti. Ipak, na njoj se ne nalazi još jedan grad vrijedan posjeta, jer je riječ o gradu za kojeg dobar dio turista nije ni čuo. No, to nipošto nije razlog da baš vi ne posjetite Santander!

Unatoč lijepom položaju u Biskajskom zaljevu, uspješnoj kulinarskoj sceni i nekim od najboljih španjolskih plaža za surfanje, Santander još uvijek prolazi ispod radara turista.

Glavni grad autonomne regije Kantabrije, na sjevernoj obali Španjolske, ima 200 tisuća stanovnika. Iako su mnoge njegove srednjovjekovne građevine uništene u velikom požaru 1941., još uvijek se može pohvaliti prekrasnim starim gradom.

Za razliku od velikih Madrida i Barcelone, središte grada dovoljno je kompaktno da ga možete prošetati. U ljetnim mjesecima zahvaljujući položaju, gotovo uvijek ima ugodnog vjetra, a prosječne zimske temperature kreću se oko blagih 14 stupnjeva.

Santander - 4 Santander - 4 (Foto: Getty Images)

Santander je poznat po svojim tapasima ili pinchosima kako se lokalno nazivaju (ponekad pintxo ili pinchu). Pronaći ćete pincho barove po cijelom gradu, a dobro mjesto za ručak je Casa Lita, skromni bar s pogledom na zaljev, s unutarnjim separeima i vanjskom terasom. Poslužuje ukusan niz grickalica na bazi kruha i ukusna kućna vina po cijeni od oko 20 kuna za čašu.

Plaza Canadio mjesto je za početak vaše večeri, imajući na umu da noćni život u Španjolskoj počinje tek oko 21 sat. Središnji javni trg okružen je barovima i restoranima, uključujući Canadio, lokalnu instituciju gdje ćete naći sjajne tapase, koji uvijek dobivaju dobre ocjene u turističkim vodičima.

Što se tiče kulture, i tu Santander nudi razne stvari. Jedna od njih je Centro Botin, glavno umjetničko i kulturno središte Santandera otvoreno 2014. godine, koje je dizajnirao nagrađivani talijanski arhitekt Renzo Piano.

Santander - 3 Santander - 3 (Foto: Getty Images)

S pogledom na zaljev, ovo visokotehnološko mjesto tijekom cijele godine ugošćuje izložbe, projekcije i koncerte umjetnika iz Španjolske i cijelog svijeta. Također na obali, muzej Marítimo del Cantabrico odlično je mjesto za provođenje nekoliko sati.

I zaljubljenici u prirodu i životinje doći će na svoje. Oni ne smiju propustiti posjetiti Parque de la Naturaleza de Cabarceno.

Jedini park te vrste u Španjolskoj, državni rezervat prirode od 750 hektara nalazi se 17 kilometara južno od Santandera, smješten u starom rudniku željeza na otvorenom koji je pretvoren u dom više od 100 životinjskih vrsta.

Možete vidjeti razne životinje - od nosoroga, valabija i gorila do ugroženog kantabrijskog smeđeg medvjeda - kao i klance, jezera i kamene formacije. U svakom slučaju, ovaj izlet neće vam biti dosadan.

Biser za prave sladokusce: Španjolski grad zbog kojeg možda više nikada nećete spomenuti Barcelonu ili Madrid +0 Paella

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju