Kada posjetite San Sebastián, shvatit ćete da je on idealna destinacija za odmor u bilo koje doba godine. To središte pokrajine Guipúzcoais u autonomnoj Baskijskoj regiji nalazi se 20 kilometara od francuske granice i nudi razne atrakcije, koncerte, popularne fešte, sportske i međunarodne događaje, a pogotovo brojne vrhunske restorane, koji su dovoljan razlog za posjet tom španjolskom biseru.

Grad nudi brojne lokacije na kojima ćete pronaći dobru zabavu, a najlakše ga je podijeliti u tri glavna "kasnonoćna područja". Najpopularniji je Stari grad. Danju ovim dijelom vladaju txhikiteros (grupe muškaraca i žena koji piju čaše vina uz kreativne pintxose (zalogaje)), a noću se pretvara u živahnu barsku scenu.

Calle Reyes Católicos šik je područje grada zbog modernih barova i različitih glazbenih izričaja, dok ćete opuštajući dio San Sebastiána pronaći u okrugu Gros. Savjetujemo vam da posjetite svako od navedenih područja i odlučite koje je pravo mjesto za vas.

La Semana Grande – zabava godine

Najbolji tjedan za posjet je onaj oko 15. kolovoza. La Semana Grande označava veliki tjedan San Sebastiána, kad cijela regija slavi. Fešte počinju 15. kolovoza, a tijekom tog tjedna cijela se regija pretvara u veliku party destinaciju sa stotinama zanimljivih događaja po cijelom gradu.

Mještani oblače svoju odjeću za fešte i vežu crvenu maramu oko vrata. Najvažniji događaj tijekom la Semana Grande je natjecanje u vatrometu, a mjesto koje je tada najpopularnije je plaža La Concha.

Najvažnija građevina – gradska vijećnica

Izgrađena između 1882. i 1887., Ayuntamiento - gradska vijećnica San Sebastiána - jedinstvena je arhitektonska znamenitost. Ponosno se nalazi između plaže Concha i povijesne četvrti, uz prekrasne vrtove Alderdi Eder.

Izvorno je bila dom kockarnice, kasnije je postala mjesto bitaka između nacionalista i republikanaca tijekom Španjolskog građanskog rata, a u ljeto 1936. naoružani građani ustali su ovdje protiv snaga generala Franca.

Na pročelju se još uvijek mogu pronaći rupe od metaka, a ono također sadrži dorske stupove i skulpture koje predstavljaju operu, tragediju, komediju i dramu. Od 1947. godine velika zgrada ugošćuje gradsko vijeće.

Europska prijestolnica kulture

Godine 1985. bivša glumica Melina Mercouri, tadašnja ministrica kulture Grčke, i njezin francuski kolega Jack Lang došli su na ideju o određivanju godišnje prijestolnice kulture kako bi se Europljani približili ističući bogatstvo i raznolikost europskih kultura i podizanjem svijesti o zajedničkoj povijesti i vrijednostima. Proslava europske prijestolnice kulture započela je Atenom 1985. Otada je više od 50 gradova pratilo grčku prijestolnicu. Upravo je San Sebastián u Španjolskoj proglašen europskom prijestolnicom kulture u 2016. godini.

Museo de San Telmo – najveći muzej posvećen baskijskoj povijesti

Museo de San Telmo najveći je muzej posvećen baskijskoj povijesti od prapovijesti do suvremenosti. S obzirom na to da je otvoren 1902. godine, najstariji je muzej u Baskiji. San Telmo nalazi se u podnožju brda Urgull i izlaže više od 26 tisuća povijesnih artefakata.

Izvorni dio muzeja sastoji se od dominikanskog samostana, koji datira u 16. stoljeće, nadopunjen modernom dogradnjom. Mješavina renesanse, gotike i suvremenog dizajna stvara fascinantnu igru arhitektonskih stilova, a opsežna zbirka baskijskih artefakata pruža uzbudljiv uvid u povijest regije.

Surfanje – može!

Surfanje igra jednu od glavnih uloga u gradu San Sebastiánu. Iako je rodno mjesto europskog surfanja Biarritz u Francuskoj, regija oko San Sebastiána danas se smatra najboljim urbanim mjestom za surfanje u cijeloj Europi.

Kako popularnost vodenih sportova raste, sve više surfera dolazi u tu regiju, a škole surfanja otvorene su tijekom cijele godine. Tisuće surfera svake godine dolaze u regiju Guipúzcoais kako bi iskusile najbolja mjesta za surfanje u tom području. Također i sami imate mogućnost u San Sebastiánu pohađati individualni tečaj surfanja kako biste surfali na valovima prekrasnih plaža.

Okolica grada koju vrijedi istražiti

Samo nekoliko kilometara od San Sebastiána nalaze se neka od najvažnijih europskih geoloških nalazišta. Geopark koji se nalazi između gradova Mutriku, Deba i Zumaia povezuje lokalno stanovništvo i posjetitelje s prirodnom baštinom područja.

Šetnjom od Mutrikua do Zumaie možete doživjeti putovanje od 50 milijuna godina povijesti, a krajolik će vam pružiti uvid u to kako je naš svijet oblikovan.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju