Kada govore o njemu, Šveđani obično kažu kako je Sarek „najdramatičniji i najgrandiozniji“ od svih nacionalnih parkova. Krase ga planine više od 2 000 metara sa gotovo stotinu ledenjaka. Svi zajedno ispresjecani su oštrim i dugim dolinama, te divljim vodama.

To sa sobom povlači i jedno „ali“. Riječ je o parku koji je među najnepristupačnijima u Švedskoj. Za ovu ljepotu treba se malo potruditi, no nije neizvedivo. Potrebno je malo forme i dobre gojzerice za planinarenje. Naime, u ovaj park nećete ući autom – ne postoje ceste, obilježene staze, ni smještaji.

Park se nalazi u pokrajini Laponiji na sjeveru Skandinavije. Sama regija poznata je po Saami narodu koji živi u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj i Rusiji. Često žive povezani s prirodom, pa ih domaći raspoznaju kao šumske Saamije, planinske Saamije, morske Saamije…

Osim planinskih vrhova, možete uživati i u dolinama. Najveća dolina zove se Rapa i proteže se na 40 kilometara kvadratnih, a ispresjecana je rijekom i njenim rukavcima, što naročito impresivno izgleda kada se promatra s visine.

U koje god doba da dođete, dočekat će vas nevjerojatni prizori. Proljeće i ljeto rezervirani su za ljubitelje sunca, zelenila i ptica koje se u ovo doba vraćaju kući. Rijeke i potoci nabujaju zbog otapanja leda, a ovo je ujedno i sezona kada se rađaju sobovi pa trebate pripaziti da ih ne uznemiravate.

Ljeto je idealno doba za gastro ljubitelje koji će imati priliku kupiti svježi i mirišljavi domaći kruh te svježu ribu u nastambama pripadnika naroda Saami. Jednostavan obrok koji će zlata vrijediti naročito nakon dobrog „hajka“.

Jesen donosi posve nove boje i malo hladnije vrijeme. No, mnogi će se složiti kako nije prehladno da biste propustili rapsodiju koja zavlada šumama. A zima? Najdulje doba sa sobom nosi polarnu svijetlost, a vi sa sobom ponesite – šatore i skije! Zabava zagarantirana.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju