U malom ukrajinskom gradiću Pereyaslav kojeg mnogi promaše na putovanju Ukrajinom, skrivaju se prava čudesa. Osim „tipičnih“ muzeja (iako ovdje ništa nije tipično) zbog kojih ga zovu i muzejskim gradom, u drvenoj crkvi nalazi se i Muzej istraživanja svemira.

Možda bi vam već i sama crkva privukla pozornost i pobudila želju da zakoračite u nju. Riječ je o drvenoj crkvi tirkizno žute boje, staroj 130 godina. Posvećena je Svetoj Petki (tj. Paraskevi), kršćanki koju naročito štuju pravoslavci.

No, danas je iznutra posvećena nečem drugom. Umjesto oltara, ispovjedaonica, klupa i ikonostasa, ovdje su nagomilane uspomene na slavne dane kada je SSSR dominirao svemirom. Padobran kojim je trenirao Juraj Gagarin, makete raketa i satelita, konzerve hrane koju su astronauti jeli u svemiru…

Muzej je osnovan 1970. godine i nije bilo dvojbe da li je crkva prikladno mjesto za to. Na kraju krajeva, religija je opijum za narod. Muzeji posvećeni znanosti nicali su umjesto crkvi. Danas je situacija nešto drugačija, pa se tako ni ova crkva-muzej ne može pohvaliti renovacijom ili nečijom brigom.

Otkako je muzej osnovan, nije bilo radova na njemu tako da je „chabby chic“ izgled autentičan. Mještani su zabrinuti jer je riječ o jedinom takvom muzeju u svijetu, a moramo priznati da zaista izgleda fenomenalno.

Grad Pereyaslav nalazi se na obalama rijeke Dnjepar, oko sat i pol vremena vožnje udaljenom od Kijeva. Osim muzeja posvećenom svemirskim otkrićima i istraživanjima, ovdje možete zateći i pravi „slavorum“ muzej narodne baštine, stare vjetrenjače, egzotične skulpture, pa čak i ratne avione u dvorištu. Pravo bogatstvo u naizgled običnom mjestu!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju