U centru Bruxellesa, samo pet minuta pješice od Grand Placea i popularnih turističkih znamenitosti, smjestila se četvrt Sablon ili na flamanskom Zavel. Bez mase turista i uvijek jednakih jeftinih suvenirnica, Sablon je jedna od najatraktivnijih i najmirnijih četvrti u Bruxellesu čije su šarmantne popločane ulice razigrane s više od stotinu antikvarijata, galerija egzotične i moderne umjetnosti, renomiranim restoranima, modernim kafićima, kao i s bezbroj malih barova, butika i prodavaonica čokolade.

Počelo je s antikvarijatima

Place du Grand Sablon, smješten u srcu ove četvrti, još od 1960-ih svaki se vikend pretvara u jedan od najvećih i najpoznatijih belgijskih sajmova antikviteta, knjiga i umjetnina s toplom, prijateljskom atmosferom i nepreglednim redovima štandova s kojih se sjaje obiteljska srebrnina, nakit i keramika, a poglede privlače umjetnine, crteži, slike, kineski porculan, manji komadi vintage namještaja, a uvijek ćete naletjeti i na nešto što nikako ne biste ovdje očekivali.

Četvrt se mnogo mijenjala kroz povijest, a današnju atmosferu i izgled kvarta odredili su brojni antikvarijati koji su se tu preselili iz obližnjeg Mont des Arts. Malo pomalo, Sablon je počeo dobivati današnji karakter, a postoji čak i riječ sablonisation za gentrifikaciju ovog mikropodručja. Današnji izgled kvarta zaokružili su brojni slastičari i čokolatijeri koji su posljednjih godina ovdje otvorili prodavaonice i kušaonice, uključujući Neuhaus, Leonidas, Pierrea Marcolinija i Godivu.

Povijest, umjetnost i visoka moda

Uz spomenuti trg Grand Sablon ili Grote Zavel, tu je i manji trg i vrt Petit Sablon ili Kleine Zavel, a između njih nalazi se prekrasna gotička crkva Naše Gospe od Sablona, ili jednostavno - Sablonska crkva u kojoj se često održavaju koncerti klasične glazbe. U blizini je i Muzej antičke umjetnosti, Kraljevski glazbeni konzervatorij i Velika Sinagoga.

Na pješačkoj udaljenosti nalazi se i Kraljevska palača u Bruxellesu te veličanstveni Place Royale. Iako je mrvicu izvan granica Sablona, neka vas to ne spriječi da posjetite i bajkoviti Magritteov muzej, a u Sablonu su i Muzej lijepih umjetnosti Belgije i Muzej glazbenih instrumenata. Potonji je smješten u pravoj secesijskoj ljepotici, kući Old England, a i ako vas ne zanima sam muzej, možete otići u restoran na vrhu zgrade i uživati u jedinstvenom pogledu na Bruxelles.

U panoramskom pogledu možete uživati i krenete li u drugom smjeru, na Place Poelaert, u podnožju Palače pravde. Avenue Louise poznata je po buticima s dizajnerskom odjećom, a ako vas više zanimaju ukrasi i dizajn, obavezno prođite ulicama Rue Haute i Rue Blaes.

Najbolji brunch u gradu

S pogledom na Sablonsku crkvu, smješten između ulice Rue de la Régence i Egmontove palače, ljetnikovca iz 16. stoljeća, nalazi se lijepi neorenesansni vrt u kojem se uz druge skulpture belgijskih umjetnika iz 19. stoljeća nalazi i popularan kip Petra Pana. Neoklasična Orangerie u parku Egmont ima i restoran, a njihovi nedjeljni brunchevi među najboljima su u čitavom Bruxellesu.

Kada prehodate Sablon, preporučujemo da se vratite na Grand Sablon, udobno se smjestite na neku od terasa i uživate u pogledu i posebnoj atmosferi ovog živahnog kvarta. Najpopularnija je sigurno terasa taverne L’Entrée des Artistes u kojoj možete jesti i piti na belgijski način, i zbog koje se isplati preživjeti čak i malo turista i njihove buke.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju