Posljednjih godina estetiku pubova i kafića obilježio je hipstersko industrijski štih. Premda je većina nas već vidjela barem jedan takav, moramo istaknuti one u Budimpešti koji su sve odveli na jedan viši nivo.

U mađarskoj prijestolnici ruševni kafići postali su svojevrsni simbol i turistička atrakcija. U turističkim vodičima pronaći ćete ih pod nazivom „ruin bars“ ili „romkocsma“ na mađarskom, ali uz naš današnji vodič neće vam ni trebati. 😉

Nekad napuštene, prazne dvorane zgrada i tvornica ponovno vrve životom, čuju se smijeh, razgovor i kuckanje čaša, a cijeli prostor oživio je u vedrim bojama. Zidove od cigle sada krase grafiti, antikviteti, ploče, u zraku su glazba i mirisi nargile.

Najpoznatiji među njima vikendom imaju koncerte i DJ-e, ali i filmske večeri i umjetničke izložbe. U nekima možete pronaći i mini-restorane, pa čak i smještaj za odsjesti.

Budući da ih ima mnogo, lako ćete se prebaciti iz jednog u drugi po potrebi. Svaki ima svoju čar, pa ne sumnjamo da ćete već prve večeri boravka u Budimpešti naći svog miljenika. A evo nekoliko ideja za početak, ali znajte da ih ima mnogo više. Prepustite se ulicama Budimpešte da vas vode i ugodno iznenade.

1. Szimpla Kert

Nazivaju ga djedom ili pradjedom svih ostalih. Szimpla je bio prvi ruševni pub koji se otvorio, a mnogi ga i danas smatraju najboljim, opisujući ga kao „miks svih buvljaka svijeta“. U njemu se, usput, uistinu i održavaju buvljaci. Ima nekoliko prostorija, raskošan vrt, pivo, vino, koktele, hranu i mjesta za stotine ljudi.

2. Potkulcs

Oni kojima već počinju ići na živce hipsteri i cijeli trend, vole bocnuti podatkom da je zapravo baš Potkulcs otvorio svoja vrata javnosti godinu dana prije Szimple. Samo, Szimpla je proširio ponudu i prilagodio se malo široj publici, dok je Potkulcs ostao ušuškan u uličicama u koje rijetki zalaze, zadržavši svoj alternativni štih i sirovu autentičnost.

3. Fogas haz

Ovo je pub koji pretendira postati glavna party-zona u gradu. Sastoji se od tri dijela: kafića s malim restoranom i ljetnom terasom, tehno kluba i alternativnog rock kluba u podrumu. Sve skupa čini gigantski kompleks u kojem se pronalazi svaki ljubitelj partija u gradu.

4. Anker't

Preko dana, dvorište Anker'ta postaje prava mala tržnica vegetarijanske hrane i cvijeća. Ovdje se održavaju i recitacije poezije, a ponekad posluži i kao modna pista mladih dizajnera u usponu. Pomislite li ikad da vam u današnjem ludom svijetu treba azil u kojem vladaju ples, dugine boje i dobra pizza – potražite ga ovdje.

5. Koleves

Koleves više naginje gastro ponudi, a meni uključuje sve od mađarskih, preko vegetarijanskih specijaliteta do židovske kuhinje.

Ne zaboravimo da su neki od ovih ruševnih pubova nastali na mjestima iz kojih su tijekom Drugog svjetskog rata iseljeni i prognani Židovi. Njihov utjecaj ostao je vidljiv do današnjih dana, kao i želja lokalnih stanovnika da se očuva sjećanje na njih i njihovu kulturu. (Ako vas interesira više, svratite do izraelskog restorana Mazel Tov)

6. Csendes Vintage Bar & Cafe

Ako niste fan glasne glazbe i tulumarenja, već tražite nešto mirnije, ovo je mjesto za vas. Csendes je zgodan pub ako želite uživati u piću i razgovoru u ugodnoj atmosferi puba koji miješa austro-ugarsku eleganciju i industrijsku modernu. Samo nemojte da vas uplaše lutke koje vise sa stropova.

7. Grandio

Grandio je party-hostel i pub u isto vrijeme. Majstori su pronalaženja izlika za proslave i partijanje, čemu svjedoči podatak da redovito organiziraju i alkoholnu Olimpijadu. Ovo je naravno opcija za hard-core partijanere koji ne idu u krpe u 23 sata. Spavanja nema, spavat ćete kad se vratite kući.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju