Nedaleko od granice s Libanonom, izraelske špilje Rosh Hanikra na obali Sredozemnog mora predivno su mjesto koje je nekoć bilo dostupno samo roniocima. No, zahvaljujući strmoj žičari svatko se može spustiti do nevjerojatnog plavog mora u špiljama.

Snaga valova tisućljećima je oblikovala meke vapnenačke litice, od kojih su s vremenom nastali tuneli dugački oko 200 metara, koji se granaju u svim smjerovima. 400 metara dug tunel iskopan 1968. malo iznad razine mora između špilja omogućio je lakši pristup, a ubrzo nakon toga izgrađena je žičara koja je posjetitelje s vrha litice spuštala do tunela. Reklamirala se i kao najstrmija na svijetu.

Smještena na samom sjeverozapadu Izraela, Rosh Hanikra posjećena je destinacija turista koji dolaze vidjeti bijele stijene i spustiti se  žičarama, kao i uživati u pogledu na valove. Rosh Hanikra sama po sebi je kibuc, zajedničko naselje zatvorena tipa, a jedan od njegovih najpoznatijih stanovnika bio je Sacha Baron-Cohen, poznat po ulozi Borata, koji je kratko vrijeme ondje živio kao volonter.

Rosh Hanikra - 3 Rosh Hanikra - 3 (Foto: Shutterstock)

Zbog strateškog položaja Rosh Hanikre na ruti od Europe prema Africi tijekom prošlosti su onuda prolazile vojske, hodočasnici i trgovačke karavane. U Drugom svjetskom ratu Britanci su planirali željezničku liniju između Istanbula i Kaira. Južnoafričke trupe angažirane su za izgradnju željezničkih tunela kroz stijene izraelskih litica, a vlak je neko vrijeme služio Britancima prije nego što se zatvorio.

Posjetitelji Rosh Hanikre još uvijek mogu vidjeti tračnice i ući u jedan dio tunela u kojem se prikazuju filmovi i audiovizualne predstave.

Zemlja tisuću špilja: Nacionalni park ispod čije se površine krije čitav labirint podzemnih stanova NP Beit Guvrin, Izrael - 1 NP Beit Guvrin, Izrael - 2 NP Beit Guvrin, Izrael - 3 +6 NP Beit Guvrin, Izrael - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju