Nedavno smo pisali o sedam gradova koji su se okrenuli ekološkim rješenjima u cilju očuvanja planeta. No na njih nismo stavili Rim, a Vječni Grad također se odlučio uključiti u kampanju smanjenja zagađenja. Naime, u talijanskoj metropoli odnedavno vam je omogućena zamjena plastičnih boca za ulaznice za podzemnu željeznicu!

Nakon uvođenja slične kampanje u Istanbulu i rimski korisnici metroa mogu uštedjeti novac te doprinijeti očuvanju okoliša. Princip je jednostavan – na tri stanice u Rimu putnici mogu reciklirati plastične boce u automatima za prodaju voznih karata, a zauzvrat dobivaju određeni iznos na kartici koji kasnije mogu zamijeniti za karte.

Inicijativu nazvanu „Ricicli + Viaggi“ (Recikliraj & putuj) pokrenula je gradonačelnica Virginia Raggi. Testna faza trajat će 12 mjeseci, a pokaže li se uspješnom, proširit će se i na druge stanice metroa.

Rim Rim (Foto: Getty Images)

Za svaku recikliranu bocu korisnik će na karticu dobiti iznos od 5 centi, što znači da je za standardnu kartu od 1,5 eura potrebno reciklirati 30 boca. Boce mogu biti raznih veličina, od 0,25 pa do 2 litre, a teško je vjerovati kako će netko donijeti 30 boca i zamijeniti ih za kartu, ali će sigurno biti motivirani malo-pomalo skupljati kredit na kartici.

Italija inače ima velikih problema s otpadom, tako da su u Rimu prepune kante uobičajen prizor, a u vrijeme ljetnih vrućina one predstavljaju i opasnost za zdravlje. Ništa bolja situacija nije ni na jugu zemlje, ali ovakve inicijative, iako neće zaustaviti ogromne količine smeća, itekako su važne jer će pokazati ljudima kako je recikliranje poželjna stvar, za koju možete čak biti i nagrađeni.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju