Pri pomisli na med nikada nismo pomišljali kako bi se trebali popeti na liticu do pčelinjeg gnijezda s divovskim pčelama kako bi došao do njega. Ali to je ono što rade hrabri Nepalci svake godine.

Oni riskiraju svoje živote za žetvu divljeg meda sa stijena, penju se bambusovim ljestvama i sakupljaju med na tradicionalan, i nevjerojatno riskantan i opasan način.

Ali ovdje se ne radi o bilo kojem medu od bilo koje pčele. Himalajska pčela je najveća na svijetu, živi samo na Himalaji i radi gnijezda na iznimno velikim visinama (na 2500 do 4500 metara nadmorske visine). A što se tiče samog meda? On je crvene boje, jedan od najcjenjenijih i najskupljih vrsta meda na svijetu zbog svojih opuštajućih svojstava.



Zamislite kako je kad visite iznad 300 metara visoke litice na ljestvama od konopa, a napadaju vas divovske pčele kojima nimalo nije stalo do toga da im neka lopuža šakom i kapom uzima plod njihova truda. Svejedno, kad vidite na policama himalajski med, skinite kapu ovim vrijednim i hrabrim ljudima...

 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju