S obzirom kako se putnički promet u potpunosti normalizirao i nema više većih zapreka za kretanje, putovanja su se gotovo vratila“na staro“. E pa, ako tražite nekakav odmor u ovom mjesecu, ne bi se bilo loše zaputiti na neka od ovih odredišta...

Bledsko jezero

Iako temperature u listopadu u Sloveniji znaju biti i „neugodne“, odlazak na ovo jezero i dalje je dobra ideja. Posjet dvorcu ili veslanje jezerom s ciljem dolaska na središnji otok čine se i više no dobrim idejama, a i sama šetnja uokolo jezera nipošto nije dosadna. Obiteljima se nudi sjajan smještaj u River Camping Bled, gdje su spremne lijepo uređene kolibe grijanjem, kupaonom i kuhinjom. Odavde je moguće otići i tri kilometra dalje do rijeke Save, te iznajmiti kajak, a recimo kako je i bicikliranje u Sloveniji prilično „na cijeni“.

Jugoistok Sicilije

Najveći mediteranski otok u listopadu zna „uživati“ zagrijan i na 22 stupnja, a i temperatura mora nije puno niža. Posebno je ugodno na jugoistoku, gdje će vas uz lijepe i sunčane dane, dočekati i čudesni barokni gradovi. Noto, Sirakuza, Ragusa i Cefalu, u kombinaciji s hladnom granitom ili finim canolima, zadovoljit će ukuse svih od 7 do 77.

Val de Bagnes

U švicarske Alpe isplati se otići itekako i van skijaške sezone, te uživati u njihovoj ljepoti. Od Ženeve do ovog mjesta nije daleko, a recimo da ćete doslovno odmor provesti u oblacima, s obzirom da se Val de Bagnes smjestio na 2 i pol tisuće metara nadmorske visine. Dosadno vam ne može biti, jer osim prekrasne prirode i bezbroj staza stvorenih za svaki vid hodanja i planinarenja, ovdje je moguće iznajmiti bicikl, otići na jogu... Jedini problem može predstavljati visoka cijena, jer ipak je to - Švicarska.

Canal du Midi

Radi se o kanalu dugačkom nevjerojatnih 240 kilometara, koji od Toulousea vodi ravno do Mediterana. Temperatura u listopadu je oko dvadesetak, a na krstarenje (ne očekujte ovdje cruisere, već manje brodove) može vas povesti tvrtka Le Boat. Putem ćete zastati na pješčanim plažama, a kad ste već ovdje, šteta je ne probati i skijanje na vodi. Putem ćete posjetiti i poznate povijesne gradove Beziers i Carcassonne.

Algarve (istočni dio)

Iako najpoznatija kao surfersko odredište, portugalska pokrajina Algarve ima ponuditi i štošta drugog. Pola sata od grada Fara smjestio se vjerojatno najljepši grad u pokrajini – Tavira. Slavna je po krovovima od terakote, a budući da je grad značajan, kafići i restorani otvoreni su tijekom cijele godine. U blizini se nalazi i nacionalni park Rio Formosa, koji je također vrijedan posjete.

Aktivni Amsterdam

Obitelji koje nisu za mirni odmor, trebaju se zaputiti u Amsterdam. Na kanalima su neprestano nekakva krstarenje, a sežu doslovno od krstarenja gdje se vozite brodom i papate pizzu, pa do onih gdje učite o štetnosti bacanja otpada te pomažete u vađenju tog istog otpada van. Za sve željne ulične umjetnosti tu je i Straat, muzej ulične umjetnosti i grafita veličine nevjerojatnih 8 tisuća kvadrata, otvoren u starom brodogradilištu. Također, i slavni Banksy je ostavio biljeg u Amsterdamu, a njegova djela možete vidjeti u muzeju Moco.

Rodos

S oko 300 sunčanih dana godišnje i ugodnih listopadskih +20, ovaj otok ima kilometre pješčanih plaža na kojima se može uživati i u jesenskim danima. Tu su jasno i drevne ruševine kao i srednjovjekovna prijestolnica, a u jesen ipak nije toliko vruće, pa se isplati otići i u šetnje prirodom, ponajprije u Dolinu leptira. Naravno, ima i raznih resorta, a cijene u listopadu su ipak niže, pa je možda ovo prilika da svojoj obitelji pružite odmor iz snova.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju