"Putujemo. Pišemo. Fotkamo. Guštamo", deviza je Kruzovih: Adriane i Vedrana Karuze, koji sa svojom kćeri istražuju destinacije, a dogodovštine opisuju na svojoj stranici.

Među zanimljivostima i korisnim informacijama, u njihovim pričama, koje nalikuju na dnevnike s putovanja, pronaći ćete i retke koji će vas nasmijati ili potaknuti na razmišljanja. Usputnice – usputna razmišljanja o životu i putovanjima, trikovi i preporuke, kao i fotopriče neke su od tema na kojima se vrijedi zadržati. A teško se suzdržati od pakiranja kufera i razgledavajući fotke na njihovu Instagramu.

U svojim putovnicama Kruzovi su nanizali žigova i žigova, ali i istražili brojne kutke Lijepe Naše. Na jednoj od svojih PUTolovina Kruzovi nas vode u nepravedno zanemarenu Baranju, koja nudi brojne ljepote i gušte za sva osjetila. Dodatnu inspiraciju za najljepša putovanja potražite i na Instagramu Punkufera i krenite u #PUTolovine. 

Kruzovi u Baranji - 1 Kruzovi u Baranji - 1 (Foto: Kruzovi)

Koje su top tri lokacije koje ste posjetili u Hrvatskoj ili regiji?

Proteklih smo godina puno putovali po Hrvatskoj i regiji... ali i Europi, a ovaj ćemo se put osvrnuti na jednu domaću regiju koja je, čini nam se, nepravedno zapostavljena. Riječ je o Baranji, u koju smo se zaputili krajem jednog srpnja, u potrazi za žutim poljima suncokreta i dobrom hranom. Pronašli smo tamo sve... i više nego što smo očekivali. Uz Baranju, sličnu priču ima i Lika, koja ima ogromne turističke potencijale, u svako doba godine.

Kako je najbolje doći do Baranje?

Naša polazišna točka bila je Rijeka, a za Baranju smo krenuli osobnim automobilom. Oko četiri sata vožnje i gore smo... Automobil rado biramo za putovanja jer uživamo u road tripu, pa smo tako u protekle dvije godine potegnuli i do Mostara, Crne Gore i Albanije...

Kruzovi u Baranji - 2 Kruzovi u Baranji - 2 (Foto: Kruzovi)

Što ne smijemo propustiti u Baranji?

Ako idete početkom ili sredinom srpnja, ne možete ne primijetiti suncokrete. Polja se nalaze posvuda, a jedna je od savršenih lokacija ona na brdu iznad poznate Vinarije Josić, čija vina imaju našu veliku preporuku. Posebno rosé. Kada ste u Baranji, nemojte propustiti ni vinograde – Vinska cesta Belje priuštit će vam nekoliko kilometara čiste sreće, a tu se nalazi i dobar vidikovac. Bez obzira na to volite li se kupati u rijekama ili ne, plaža Draž nešto je što se u Baranji ne propušta. Ovdje dođite uživati u zalasku sunca. Baš se pravi važan... dobro zna da je najljepši. :D

Nedaleko od Draža nalazi se i Batina, mjesto iz kojeg, uz spomenik Batinskoj bitci, puca pogled na Mađarsku, Srbiju i Dunav. Biti u ovom kraju znači i posjetiti Kopački rit. Ovdje će vas osvojiti šetnja drvenim mostovima šetnice Bijelog lopoča. Posjetili smo i Baranjsku kuću, u kojoj se nalazi Ulica zaboravljenog vremena.

Baranja je stvorena za bicikliranje, a vožnja između polja suncokreta, vinograda... pruža neopisiv užitak. U četiri dana prošli smo kroz Karanac, Kneževe Vinograde, Zmajevac, Suzu, Kopačevo, Batinu... divna mala mjesta, sva nekako baranjska. S kućama koje želiš zagrliti.

Gdje ste najbolje jeli i pili? Kakav je smještaj?

U Baranji se zaista dobro jede - preporuka za perkelt od soma ili patke... Jeli smo u Baranjskoj kući - Kod Baje i u Vinariji Josić. Fiš ovaj put nismo stigli probati, ali možemo reći da je u Baranji jako dobar omjer uloženog i dobivenog.

Što se smještaja tiče, moramo spomenuti Ivicu i Maricu – imanje sa slatkim sobama, konjima, psima, biciklima... Imanje koje je bilo šlag na torti ovog miniputovanja. Zapravo, stvar je u ljudskom faktoru. Tamo će vas dočekati teta Nada, koja je jedan od najboljih domaćina s kojima smo se ikada susreli. A o doručku bolje da i ne pričamo... 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju