Pokretnim mostovima povezan s Trogirom, smjestio se otok predivnih plaža, mirisnog zelenila i strmih litica s kojih se protežu pogledi za pamćenje. U carstvu maslina, smokava, rogača i vinograda pronaći ćete nekoliko manjih mjesta za opuštanje, a istražiti ih možete u šetnji ili na dva kotača. Okrug Donji, Okrug Gornji, Arbanija, Slatine, Žedno i Čiovo neki su od njih.

Ronjenje, jet ski ili sup samo su neki od vodenih sportova u kojima se uživa na Čiovu, ali i ljubitelji povijesti i arhitekture ondje će doći na svoje. Prvi stanovnici na Čiovo su došli davnih dana, a drevni Rimljani taj su otok nazvali Boa. Odvede li vas znatiželja na otok u predgrađu Trogira, jedno od mjesta na Čiovu koje vrijedi posjetiti smjestilo se na njegovoj jugoistočnoj strani, u Slatinama. 

Na manje pristupačnom dijelu otoka, među strmim liticama s pogledom na more pronaći ćete crkvu Gospe od Prizidnica. Pustinju su osnovali su poljički svećenici glagoljaši u 16. stoljeću. Tri stoljeća ondje su živjeli glagoljaši, svećenici i njihovi učenici, većinom iz Poljica, ali i drugih krajeva. Lokalitet je uništene tijekom Drugog svjetskog rata, kada su Nijemci ondje odlučili sagraditi bunkere, ali marljive ruke otočana obnovile su svetište. U sklopu građevina s crkvom koje se skladno uklapaju u krajolik nitko ne živi, ali hodočasnici redovito dolaze. 

Danas se ondje mogu razgledati razni predmeti, poput darova pomoraca koji su se za mirno more zahvaljivali maketama brodova, kao i slike, fotografije i dokumenti. Iako nije toliko raskošna kao pustinja na Braču, itekako je vrijedna izleta. Do tamo možete doći automobilom i zaustaviti se nedaleko od pješačke staze, prošetati do crkve i uživati u pogledu na susjedne otoke s litica. 

Na sjeveroistoku Čiova pronaći ćete i nekoliko lijepih plaža, a jedna od omiljenih je i Kava s pogledom na Split. Iako je cesta do nje zahtjevna i mimoilaženje s drugim automobilima je ponekad avantura, mnogima je ova plaža jedna od dražih na Čiovu. Parkirati se možete u hladu, na mjestu gdje prestaje asfalt i prošetati se do mora. Kako biste izbjegli gužvu, najbolje je stići u ranim jutarnjim satima. Ponesite svoju hranu, piće – kao i masku za ronjenje jer je podmorje predivno.

Nema dileme: 3 razloga zašto treba posjetiti Vis (barem) jednom u životu Vis - 4 Mala travna - 1 Mala travna - 4 +5 Mala travna - 3  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju