Klasični ljetni provod uključuje plažu, toplo more, svježu ribu, maslinovo ulje, miris ružmarina i zvukove zrikavaca dok upijamo zrake sunca na prekrasnim jadranskim destinacijama. Međutim, Lijepa Naša je puno više od Jadrana, a zelena Slavonija nam to dokazuje iz godine u godinu.

Inače zapostavljen, istok Hrvatske je u protekle dvije godine privukao zaljubljenike u prirodu i postao mjesto gdje brojni posjetitelji dolaze udahnuti svježi zrak, isprobati ukusne specijalitete i dobro se provesti bez da na odmoru ostave cijelo bogatstvo.

Poznato je da su Slavonci odlični domaćini i da ćete iz Slavonije otići punih trbuha i pozitivnih dojmova. Zlatne ravnice, predivna priroda, šarene livade i beskrajna polja, samo su neki od prizora koji će vas dočekati ako odlučite vikend provesti u istočnoj Slavoniji.

Ako ste već u Slavoniji, nipošto nemojte zaobići Osijek, slavonsko središte prepuno parkova, zelenila i mnogi će reći, najboljeg noćnog provoda na ovim prostorima. Brojni kafići, restorani i klubovi smjestili su se u Tvrđi, baroknom dijelu grada koji je kroz povijest čuvao lege i legice. 

Dobra zabava je ovoga kolovoza zagarantirana i Valpovu, malom gradiću koji se smjestio nadomak Osijeka i svojom bogatom povijesnom i kulturnom baštinom privukao posjetitelje iz cijele Hrvatske.

Valpovo Valpovo (Foto: Ivan Rajković)

U Valpovu se smjestio jedan od najvećih dvoraca u Hrvatskoj. Normann-Prandau je jedinstvena srednjovjekovna barokna cjelina koja se ubraja u jedno od najbolje očuvanih hrvatskih vlastelinstava. Zelenilo, muzej, mračne legende, zvuci dobre glazbe, razne sportske aktivnosti, manifestacije i festivali, samo su neke od zanimljivosti koje su Valpovčani smjestili u zidove ovog prekrasnog dvorca.

Dvorac je okružen povijesnim perivojem s mnoštvom raznog drveća i bilja, koji je proglašen hortikulturnim spomenikom prirodne i vrtne arhitekture i danas je savršeno mjesto za šetnju i istraživanje povijesne i kulturne ostavštine lijepe Slavonije.

Jedan od najvažnijih događaja koji se održava na ovoj lokaciji je Green Room festival - valpovački ponos koji već skoro 10 godina okuplja zaljubljenike u elektronsku glazbu, kulturu i sport. Ljubitelji glazbe imaju priliku dobro se provesti u staroj kuhinji grofova Normann-Prandau, a ljubitelji ekstremnih sportova imaju priliku uživati u njihovom dvorištu.

Vodeni sportovi u dvorištu dvorca Vodeni sportovi u dvorištu dvorca (Foto: Ivan Rajković)

Razne radionice, predavanja na temu zelenih tehnologija, električnih automobila i održivog razvoja, dokumentarni filmovi o ekstremnim sportovima, zdravlju i trčanju, kroz godine su u Valpovo privlačili posjetitelje iz cijele Hrvatske.

Neke od aktivnosti koje su oduševile posjetitelje su spuštanje niz kulu baroknog dvorca, ples na svili, Greenvolleyball turnir te bubble football koji se održava i ove godine.

Neki od izvođača koji su nastupili u dnevnoj sobi valpovačkih grofova su Elemental, ZSA ZSA, Songkillersi, Bikini Motel, Vedran Car, i mnogi drugi, a ove godine će atmosferu zapaliti poznata Vatra. Green room kreće 19. kolovoza pa znate što vam je činiti ako vas put ovog ljeta odvede u prekrasnu Slavoniju.

  Party na kuli dvorca Normann-Prandau Party na kuli dvorca Normann-Prandau (Foto: Ivan Rajković)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju