Jasno, super su London, Pariz, Rim, Berlin, Barcelona i ostali europski gradovi koje godišnje posjećuju milijuni turista. No zašto kad idete na put ne biste pogledali i male, sasvim slatke, nerazvikane gradove? Svaki od ovih koje ćemo predstaviti poseban je na svoj način, a dovoljno je zaviriti i u galeriju i uvjeriti se kako nema šanse da ostanete razočarani...

Česky Krumlov, Češka

Broj stanovnika: 13.056

Iako jedva vidljiv na mapi, ovaj grad na rijeci Vltavi sagrađen je oko dvorca iz 13. stoljeća i itekako ima svojih draži. Danas je eklatantan primjer malog srednjovjekovnog grada, a stara gradska jezgra je upisana na UNESCO-ovu listu 1992. godine. No vratimo se još malo na dvorac, koji sadrži gotičke, renesansne i barokne elemente. Nakon dvorca Hradčany u Pragu, radi se o drugom najvećem dvorcu u Češkoj. Također, vrijedi posjetiti i muzej Egona Schielea, velikog umjetnika koji je stvarao i živio u ovom gradu.

Santa Maddalena, Italija

Broj stanovnika: 2166

Ovaj mali planinski gradić u Dolomitima nalazi se u podnožju snježnih planina i zelenih brežuljaka, pa stoga izgleda kao grad iz bajke. S obzirom na položaj između Austrije i Italije, ovdje ćete naići i jednu i drugu kuhinju, pa kako uživate u carbonari, uživat ćete i u bečkom šniclu. Naravno, zimi ovdje sve vrvi od skijaša, pa rezervirajte smještaj na vrijeme, s obzirom na to da hotelski kapaciteti baš i ne postoje.

Stepantsminda, Gruzija

Broj stanovnika: 1326

Arhitektura i prirodna ljepota ovdje su napravile savršeni sklad. Sve oči u ovom mjestu uperene su u crkvu na vrhu brda Gergeti, koja je napravljena još u 14. stoljeću. Ako bar nakratko stavimo sa strane prirodne ljepote, Stepantsminda je savršeno mjesto za istraživanje nacionalnog parka Kazbegi. Također, kad ste već u Gruziji, znajte da je ova zemlja prilično jeftina, a vina su i više nego sjajna!

Cefalu, Italija

Broj stanovnika: 14.310

Palermo i Catania sjajni su gradovi, ali ako želite upoznati Siciliju, nužno je posjetiti i manje gradove, a Cefalu je svakako jedan od njih. Samo sat vožnje udaljen od Palerma, ovaj grad s izlazom na Tirensko more najviše se ponosi katedralom (UNESCO), a u gradu se i dalje vidi utjecaj normanske arhitekture, s obzirom na to da je nekad Cefalu bio pod normanskom vlašću.

Furnas, Portugal

Broj stanovnika: 1439

Posljednjih godina turisti su itekako otkrili Azorsko otočje, koje iz godine u godinu bilježi sve veći broj turista. E pa, dok još nije prekasno i dok turisti ne preplave otok, ne bi bilo loše da se i vi zaputite tamo. Posjetite Furnas, gdje ćete nakon guštanja u ljepoti, nastaviti uživati u sjajnoj kuhinji. Glavni je specijalitet cozino, gulaš od mesa kuhan u kipućoj vodi koja izlazi iz gejzira. Ovdje je moguće i kupanje u termalnim izvorima, pa je opuštanje s obzirom na sve nabrojeno – zajamčeno.

Rothenburg ob der Tauber, Njemačka

Broj stanovnika: 10.930

Njemački gradići i dvorci na takozvanom "romantičnom putu" vrlo su čudesni, ali kad posjetite ovaj, garantiramo kako ćete se odmah zaljubiti u najbolje očuvani srednjovjekovni grad u državi. Ako želite istražiti tamnu stranu, ovaj bavarski gradić nudi i srednjovjekovni muzej zločina, pa nakon upoznavanja sa srednjovjekovnim tehnikama mučenja, najbolje je krenuti u okolna brda i dan završiti nazdravljajući finim vinom.

Eze, Francuska

Broj stanovnika: 2343

Na rivijeri između Nice i Monaca, na visokom brdu, smjestilo sve ovo simpatično srednjovjekovno selo. Vijugave popločane ulice ispunjene su povijesnim statuama iz 1700-ih, a posjet gradu nije dovršen bez posjeta botaničkom vrtu koji pruža pogled na grad. Naravno, sve to poslije zalijte čašom dobrog vina te uživajte u pogledu na Mediteran planirajući daljnji obilazak Azurne obale.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju