Nemate snage ni mogućnost da se popnete na planinu i uživate u pogledu na zelenu okolicu? Nema problema. Ukrcajte se na pokretne stepenice i do vrha se vozite bez prolijevanja ijedne kapi znoja.

U Zhengzhou u kineskoj provinciji Henan još potkraj 2019. godine izgrađene su pokretne stepenice duge 518 metara i s vertikalnim padom od 180 metara koje omogućuju turistima da se na vrh planine uspnu za svega 12 minuta.

Oni nisu jedini koji su izgradile monumentalno planinsko pomagalo.

Planinske pokretne stepenice u provinciji Hunan u Kini - 4 Planinske pokretne stepenice u provinciji Hunan u Kini - 4 (Foto: Profimedia)

Prošle godine pokretne stepenice od 350 metara postavljene su i na planini Tianyu u provinciji Zbejiang i tako su skratile uspon s uobičajenih 50 minuta pješačenja na tek 10-ak minute ugodne vožnje.

Stepenice vode turiste do izgrađenog vidikovca podno vrha, ali koji pruža prekrasan pogled na okolicu.

Sviđa li vam ideja planinskih pokretnih stepenica?

  • Ne, to je ruglo koje nagrđuje okoliš
  • Ne bih ih koristio, ali uviđam da su jako korisne
  • To je fantastična ideja! Da barem toga ima u Hrvatskoj

glasova:

Iako ih mogu koristiti svi, pokretne stepenice grade se diljem Kine kako bi se djeci, starijim osobama, ali i osobama sa zdravstvenim tegobama omogućilo uživanje u planinskom krajoliku.

Je li riječ o nepotrebnom ruglu u prirodi ili korisnoj stvari? Dajte svoj sud u našoj anketi.

Petlja na pet razina: Suludi nadvožnjak na kojem, ako propustite svoj izlaz, možete ostati i čitav dan Nadvožnjak Huangjuewan - 5 Nadvožnjak Huangjuewan - 1 Nadvožnjak Huangjuewan - 3 +1 Nadvožnjak Huangjuewan - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju