Plava rijeka i Plavi bazeni – to su imena jednih od najvećih prirodnih atrakcija Novog Zelanda. Nazivi im ne zvuče baš naročito maštovito, no kada ih pogledate, shvaćate da jednostavno ne preostaje ništa drugo.

Smješteni su u novozelandskom Nacionalnom parku Mount Aspiring. Koja slučajnost, baš aspiriramo posjetu Novom Zelandu. I nismo jedini, ta regija privlači tisuće turista godišnje. Štoviše, mnogi će potvrditi kako im je baš taj dio bio jedno od najljepših mjesta koje su vidjeli za svog obilaska otoka.

Plava bajka

Plava rijeka malena je rijeka koja teče tzv. Južnim otokom Novog Zelanda. Njezino ime nije „sam' tak'“. To je uistinu jedna od najplavijih rijeka koje ćete vidjeti, a njezine plave nijanse samo su dodatno istaknute u kontrastu s bijelim stijenama i zelenim okolišem. U igri svjetlosti, vode i kamenja nastaje ta prekrasna boja.

Cijelom svojom duljinom protječe Nacionalnim Parkom Mount Aspiring, a taman prije nego što će se predati velikoj rijeci Makarori, prolazi kroz usko ždrijelo.

Taj dio poznat je kao Blue Pools, tj. Plavi bazeni. Zvuči nedostupno, no bez brige – ne morate plivati do njih. Puno bolji pogled imat ćete s planinarske staze koja vodi od lokalne ceste do mosta nad rijekom. Staza je lagana i šetnja traje svega pola sata u jednom smjeru. Koja mala cijena za taj nevjerojatni pogled!

Kad smo već kod plivanja… Smije li se plivati u Plavim bazenima? Odgovor će vas možda iznenaditi s obzirom na netaknuti „look“ cijelog mjesta, ali smije. Kvaka je u tome što je voda prilično hladna pa će mnogi odustati od te ideje, ali ako se odvažite, znajte da se radi vlastite sigurnosti trebate držati bazena i ne ići dalje.

Realno, zar nije to samo po sebi i više nego dovoljno? Osim toga, možete čak i skakati s mosta u bazene, što mnogi entuzijasti i rade (vjerojatno dok ne shvate koliko je voda hladna, ali tad je već kasno :D).

Mi bismo nahranili dušu i samim pogledom s mosta ili odmaranjem na maloj kamenoj plaži pored nje. Ah…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju