Krčki knezovi Frankopani kao nositelji političkoga, društvenog, gospodarskog i kulturnog života u Hrvatskoj označili su više od pet i pol stoljeća njezine povijesti. Iza njih su ostale priče, legende, intrige, kašteli, utvrđeni gradovi i dvorci "od Gradeca na Krku do Bečkoga Novog Mjesta".

Frankopanska uzbudljiva povijest od 12. do 17. stoljeća osobito intenzivno živi na brojnim lokalitetima u Primorsko-goranskog županiji, odnedavno zahvaljujući i Kulturno-turističkoj ruti i projektu "Putovima Frankopana". Ruta obuhvaća sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca, tri sakralna kompleksa i osam interpretacijskih centara (Trsat, Grobnik, Bakar, Bribir, Krk, Čabar, Brod na Kupi, Kraljevica), a središnji Posjetiteljski centar nalazi se u dvorcu Nova Kraljevica.

Među brojnim multimedijskim, digitalnim i ostalim sadržajima i zanimljivim tematskim iskustvima koja objedinjavaju prirodni, kulturni, gastronomski i turistički aspekt ovog kraja, ističe se i vrlo posebna planinarska obilaznica kojom se možete najdoslovnije uputiti – putovima Frankopana.

41 točka za zlatnu značku

Obilaznica Planinarskim putovima Frankopana (PPF) namijenjena je planinarima, turistima i izletnicima, a kao i na svakoj obilaznici – na njoj možete skupljati žigove i osvojiti značku.

Ima ukupno 41 kontrolnu točku, od kojih su 20 frankopanski kašteli i sakralni objekti čiji obilazak nije obvezan (kašteli Gradec, Krk, Grobnik, Trsat, Drivenik, Grižane i Bakar, kula u Bribiru, kaštel s kulom Kvadrac Novi Vinodolski, kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Stari grad Ledenice, Stari grad Hreljin, dvorci Nova Kraljevica, Severin i Stara Sušica te dvorac Zrinskih u Čabru; Franjevački samostan s crkvom Navještenja Marijina na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje).

Ovih je dvadeset točaka, međutim, više nego dovoljno za iscrpan turistički obilazak, a ako ste više od povijesno-planinarskih pothvata, s veseljem ćete obići i preostalu dvadeset i jednu kontrolnu točku i zaslužiti zlatnu značku – planinske vrhove koji su zemljopisno ili na drugi način povezani s povijesnim "frankopanskim točkama".

Obilaznica nema određenu trasu i kontrolne točke možete osvajati redom kojim želite, a sve informacije saznat ćete na internetskoj stranici obilaznice, o kojoj brigu vodi Planinarsko društvo Tuhobić iz Rijeke. 

Stari grad Novigrad: Mjesto uz rijeku Dobru koje je jednom za izlet odabrao i sam car Stari grad Novigrad na Dobri - 2 Stari grad Novigrad na Dobri - 20 Stari grad Novigrad na Dobri - 19 +17 Stari grad Novigrad na Dobri - 18

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju