Lisabon, Porto, Coimbra… Manje-više svi smo čuli za ove portugalske gradove, no što je s onim malim draguljima koje ćemo realno, posjetiti tek usput? Čitatelji britanskog Guardiana bili su u nekima od njih, a ovo su razlozi zašto biste ih i vi nekad možda mogli posjetiti…

Tavira

Ovaj grad smješten je u prilično turističkoj regiji Algarve, nekako je preživio nalet turista i ogromne gužve. Glavni razlog tomu je zasigurno njegov položaj koji nije na samoj obali, već pomalo u unutrašnjosti. Čak i ako vam vjera ne predstavlja puno u životu, teško je ostati imun na čak 37 crkava u gradu, a nakon razgledavanja nekih od njih, možete uživati u nekom od nebrojenih ribljih restorana.

Evora

Prekrasni povijesni grad je zapravo muzej na otvorenom sa spomenicima još iz rimskih vremena. Priroda je prekrasna,a svuda uokolo su mala sela u kojima možete uživati u fantastičnim vinima. Sama Evora diči se odličnim restoranima i barovima, ali jednako tako i muzejima te galerijama. Grad je smješten u regiji Alentejo, u unutrašnjosti zemlje, tako da je ljeti, kada se živa u termometru penje i do 40 stupnjeva, bolje ne planirati posjet.

Tomar

Ovaj grad je zbilja skriveni dragulj, dom jednog od najznačajnijih uporišta templara. Ovdje se nalazi i poznata kapela Convento de Cristo, koju je na svoju listu Svjetske baštine stavio i UNESCO. Užitak je lutati mirnim kamenim ulicama starog grada ili sjediti u jednom od barova na glavnom trgu s pogledom na utvrde. Tomar se također smjestio u unutrašnjosti, a možete ga posjetiti ako iz Lisabona idete za Coimbru, ili obratno.

Aveiro

Ako Tomar posjećujete putujući iz Lisabona za Coimbru, onda na kasnijem putu prema Portu, zastanite i u Aveiru. Ovaj grad, izgrađen na kanalu, nekad se naziva i „portugalskom Venecijom“, a u njemu možete otkriti secesijske zgrade, ali i goleme netaknute plaže. Naravno, ni gastronomija ne zaostaje, a na posebnom su glasu razne slastice, od kojih se ističu „ovos moles“.

Guimaraes

S obzirom kako se ovom gradu tepa da je „rodno mjesto Portugala“, čudi da se ne nalazi na redovnim turističkim rutama. Udaljen je sat vremena vlakom od Porta, a život u njemu je, primijetit ćete po dolasku – prilično opušten. Povijesno središte grada već je 20 godina upisano na UNESCO – ovu baštinu, a ovaj grad, smješten na samom sjeveru zemlje, neće vas nipošto razočarati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju