I dok je London prepun moderne arhitekture, mnoštva sjajnih zgrada i nebodera koji paraju nebo, neka engleska sela su zapela u vremenu, te izgledaju kao da ih nije moguće pronaći na našoj planeti. Stoga, kad vam dosadi šetnja Londonom, razgledavanje brojnih galerija i uživanje u svemu što prijestolnica nudi, zaputite se u neka od ovih mjesta jer je s njima nemoguće pogriješiti...

Worsley

Ovo mjesto ne može biti bajkovitije. Prekrasne kuće uokvirene su drvenim dijelovima, a savršeni travnjaci i miris narcisa koji se javljaju proljećem, ostaviti će svakog posjetitelja bez daha. Ipak, prava „zvijezda“ zaseoka je kanal Bridgewater koji je u 18. stoljeću pokrenuo transport ugljena iz lokalnih rudnika do Manchestera te na taj način potaknuo industrijsku revoluciju. Kanalom i dalje mirno plove šareni brodovi, a o povijesnom značaju mjesta najviše ćete doznati šećući stazom Worsley Heritage.

Milton Abbas

U grofoviji Dorset, u zapanjujućem krajoliku, smjestilo se selo Milton Abbas. Ono je izgrađeno u 18. stoljeću uz jednu ulicu, a izgledaš baš „seoski“, ponajprije zahvaljujući kolibama od kamena i slame. Svaka kuća uglavnom ima i travnjak, a mnoge od njih krase i ruže koje se penju uz pročelje. Također, tu je i crkva Milton čiji je vitraž nemoguće ne primijetiti, a s obzirom kako se neke kuće mogu naći i na Aribnbu, šteta je ne iskoristiti tu činjenicu. Plus, kraj je bogat dugačkim pješačkim stazama...

Lavenham

Čak i ako niste fan tradicionalne arhitekture, neobične šarene kuće iz srednjeg vijeka koje krase ovo selo, bez dileme će vas njemu privući. Lavenham svoju ljepotu duguje trgovini vunom koja ga je svojevremeno, u 16. stoljeću, učinila 14. najbogatijim gradom u državi. Ipak, zbog velikih poraza, grad je zapao u siromaštvo za vrijeme vladavine Henrika VIII., ali zahvaljujući tome, ostale su sačuvane neke od istaknutih engleskih građevina poput „ružičaste“ gimnazije ili narančaste kuće De Vere. Za sve zaljubljenike u film, recimo kako je ovdje dijelom sniman i jedan od filmova iz serijala o najpoznatijem malom čarobnjaku – Harry Potter i darovi smrti (1. dio).

Beer

Smješteno na obali Jurassic i unutar grofovije Dorset, ovo je selo poznato kao jedno od najljepših engleskih sela. Za razliku od onog što na prvu pomislite, tj. na ono što upućuje njegovo ime, selo Beer je poznatije po ribolovu, bijelim liticama i plažama, nego po pivnicama, mada se naravno, nađe i dovoljno dobrih pubova. Mjesto je i prigodno za pješačenja, s obzirom da iz njega kreću mnoge staze za jugozapadnu obalu. Također, imajte na pameti i da ovdje kupači rado dolaze, pa se nemojte čuditi zašto je za vrijeme sunčanih dana – plaža krcata.

Bourton na vodi

Grofovija Gloucestershire obiluje lijepim selima, ali niti jedno nije savršeno poput Bourtona na vodi, koji se smjestio u srcu regije. Selo je ispunjeno tipičnim žutim kućicama napravljenima od vapnenca, ali ono što daje poseban značaj selu je rijeka Windrush. Tu je i šest kamenih mostova, pa nije ni čudo da neki Bourtonu tepaju nazivajući ga Venecijom. Selo je idealno za odmor, ali valja reći kako je prilično i popularno, te je jasno da je zbog toga, vikendima i praznicima prilično dobro posjećeno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju