Kad ste u nedoumici, idite u englesko selo. Da ne možete pogriješiti, potvrđuje mjesto slikovitog imena Snowshill i još ljepšeg nadimka: Selo ruža.

Smješteno na jugu Engleske, tiho mjestašce kamenih kućica u zelenilu često završi na listama najljepših engleskih sela. Ime je dobio prema snijegu koji, kad pada, prvo padne na njegove brežuljke i tamo se zadrži poput bijelih kapica – barem tako izgleda stanovnicima sela u podnožju Snowshilla.

Ako su vam prizori odnekud poznati, možda ima veze s filmom Dnevnik Bridget Jones, koji je djelomično sniman ovdje.

Selo ruža, a polja lavande i jabuka

U ovom selu pronaći ćete i tzv. Snowshill lavandu, koja raste na farmi od čak 142.000 m². To znači i lijepe suvenire od lavande.

Osim toga, ovdje možete sudjelovati u branju jabuka ili edukativnim programima u prirodi: od proučavanja engleskih vrtova, do boravka u šumi ili promatranja leptira.

Ne prepuštaj ništa propadanju…

U selu se nalazi i velika kamena kuća iz 16. stoljeća čiji je vlasnik bio ekscentrični Charles Paget Wade. Taj arhitekt, kolekcionar i pjesnik za života je skupljao predmete i namještaj koji su imali estetsku i umjetničku vrijednost te koristio kuću kao set za vlastiti muzej pod geslom: Ne prepuštaj ništa propadanju.

U kući su odsjele i neke poznate ličnosti poput Johna Betjemana i Virginie Woolf, a pisac J. B. Priestley opisao ju je kao fantastičnu kuću koju je uredio „moj malo lud, ali šarmantan prijatelj“.

Kada je Wade umro, predao je kuću zakladi čiji su članovi unutra otkrili čak 22.000 vrijednih predmeta. Igračke, oružje Samuraja, bicikli, glazbeni instrumenti, satovi iz razdoblja od 17. do 19. stoljeća… Sve to dio je vrijedne kolekcije koju i sami možete razgledavati tijekom posjeta.

…a kamoli pubove

Naravno, što bi posjet Engleskoj bio bez odavanja počasti njihovim kultnim, old school pubovima? Ako niste ljubitelj piva, bez brige, ovdje u kućama za odmor možete od svojih domaćina dobiti i tradicionalni engleski doručak ili jednostavno uživati u ambijentu uz šalicu čaja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju