„Što južnije, to tužnije“, bubnuo je jednom netko i ostao živ. Ne znamo što ga je toliko frustriralo, ali da je samo otišao na vikend do južne Dalmacije, vjerojatno bi se preporodio i shvatio da bogatstvo dolazi u raznim oblicima.

Mi smo ga pronašli u svježem zraku, pejzažima prošaranim stijenama i travnjacima, i domaćim uštipcima spravljenima bakinim rukama. Idemo do Perućkog jezera, Cetine i Vrlike.

Perućko jezero nastalo je gradnjom brane Peruća na Cetini 1950-ih godina. Jedno je od najvećih jezera u Hrvatskoj, a njegove dubine čuvaju uspomene na stari život tog podneblja. Ovo je samo nekoliko razloga za izlet na jug:

1. Nije more, ali osjećat ćete se kao na moru

Osim asfaltirane ceste koja vodi oko jezera i pokojeg naselja s kućicama i apartmanima, ovdje prevladava priroda i ambijent kao da ste na jednom od otoka.

Nedaleko od jezera nalazi se srednjovjekovna tvrđava Prozor, a na Cetini ćete pronaći most od stećaka. Pejzaži se sastoje od kamena, travnjaka, vode, pastirskih stanova i orlova na nebu… Kraj jezera kojem ne vidite kraj osjećat ćete se kao na moru, a pogled dodatno krase Dinara i Svilaja u pozadini.

2. Korzom sada plovi štuka što se rijetko peca

Mjesto na kojem je podignuto jezero bilo je naseljeno, zbog čega su se stanovnici trebali iseliti. To znači da na dnu jezera i danas postoje tragovi nekadašnjeg života u obliku zidina starih kamenih kuća, mlinova, pa čak i manastira koji „izroni“ za velikih suša.

Na neki način ovdje su ribe zamijenile i ljude – barem na dnu jezera gdje na području nekadašnjih sela vlada carstvo vode, a pastrva, klen, štuka i šaran plove nekadašnjim ulicama. Ljubitelji športskog ribolova ovdje uživaju u pecanju, a prošlih godina pohvalili su se i šaranima kapitalcima težim od 20 kila!

3. Oj, Vrlika i fini uštipci!

Svakako svratite do gradića Vrlike sjeverozapadno od jezera. Ovdje izvire Česma, jedna od pritoka Cetine. Prošećite se potom do parka pored restorana Ero i ŠRC Česme. Tu ćete pronaći mirnu zelenu oazu Česmu i upoznati kolijevku slavne opere Ero s onoga svijeta. Sigurno ju znate čak i ako ste zaboravili sve s glazbenog u školi („Što na nebu sja visoko, što na nebu sja visoko“).

Uz nju se pleše prilagođeno vrličko kolo u živopisnim nošnjama. UNESCO je „bacio lajk“ na kolo i ojkanje te ih uvrstio na popis nematerijalne kulturne baštine svijeta, a Vrličani su autoru libreta za operu Milanu Begoviću podigli spomenik.

Nakon svega osladite nepce uz vrličke specijalitete: domaći sir, pršut, vina iz domaćih vinograda, voćne likere i rakije… I obvezne slavne vrličke uštipke – oni su dokaz da su najbolje stvari one jednostavne, pripremljene s ljubavlju u domaćem ambijentu.

4. Odmorite se punim plućima

Perućko jezero odlično je za „ekoodmor“ i aktivnosti na vodi poput veslanja ili sportskog ribolova. Za toplih dana možete se okupati i kampirati pored jezera, ali to je tek početak ponude.

Staze okolice čekaju vas i vaše bicikle, bilo da želite laganiju vožnju po ravnom ili brdske avanture po Dinari. Osim biciklizma, možete se okušati u jahanju konja, foto jeep i kajak safariju, planinarenju ili dobrom starom odmjeravanju snaga na nogometnim, teniskim i košarkaškim terenima. Samo živo!

5. Izvor Cetine

Modro-tirkizno oko podno brdašca na kojem miruje stara kamena crkva prizor je za naslovnice National Geographica. Nedaleko od njega nalazi se još jedna stara crkva sa zvonikom, spomenik ranosrednjovjekovnog graditeljstva, s pripadajućim grobljem. Do tog dijela vodi mirna cesta koja u jednom dijelu prelazi Cetinu – upravo tu možete vidjeti spomenuti most od stećaka.

Vidikovac kod izvora inače je i jedno od omiljenih odmorišta biciklista u Dalmaciji. Umjesto zaključka preporučit ćemo vam da pročitate putopis domaće cure, „tvrdoglavog diteta s mora“ kako sama kaže, i poželjeti vam lijep provod!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju