Ovi otoci mjesto su su na kojem vrijeme teče malo sporije. Tamo gdje je zakrivljena obala prošarana čamcima koji se ljuljaju u tirkiznoj vodi, dok suncobrani lijepo leže na blago požutjelom pijesku. Mjesto bez cesta i automobila s ograničenim pristupom internetu.

Smješteni u Južnokineskom moru na sjeveroistočnoj obali Malezije, Perhentski otoci skup su od sedam atola, većinom nenaseljenih. Ujedno su i meka za ronjenje zbog svoje tople kristalne vode koja vrvi koraljnim grebenima i morskim životom.

Sam naziv otoka s malajskog prevodimo kao "točka zaustavljanja", što upućuje na tradicionalnu ulogu otoka kao putne točke za trgovce između Bangkoka i Malezije. Karte iz devetnaestog i dvadesetog stoljeća otocima pripisuju ime "The Station Islands", što je izraz iz britanskog kolonijalnog razdoblja i i znači, pogađate - 'točka zaustavljanja'.

Perentski otoci - 5 Perentski otoci - 5 (Foto: Shutterstock)

Stoljećima su otoci bili naseljeni ribarima, no 1994. godine proglašeni su morskim parkom, čime je zabranjen ribolov unutar 3,2 kilometra od obale.

Danas su dva glavna otoka Perhentian Besar i Perhentian Kecil idilična odredišta koja izvrsno spajaju slobodno vrijeme i uživanje. Razmislite o tropskom suncu i obojenim obalama, čamcima i barovima na plaži. Ako ste tražili manje poznati raj, našli ste ga, a mnogi se kunu kako će ovi otoci za neko vrijeme postati novi Bali.

Perhentian Besar predstavlja svu ljepotu života bez lude zabave. Otok popularan među parovima, mladencima i obiteljima nudi vrhunsko i uglađeno iskustvo uz nekoliko luksuznih bungalova i vila. Takozvani "Veliki otok", veći od Kecila, odiše mirom, a istovremeno nudi obilje aktivnosti na otvorenom. Otok je oaza mnoštva skrivenih zaljeva i tihih uvala, s plažom Turtle koja se reklamira kao jedna od najboljih plaža na otocima. Poznate su i plaže PIR, Tuna Bay i Bubbles Beach.

Perentski otoci - 2 Perentski otoci - 2 (Foto: Shutterstock)

Perhentian Kecil privlači mlađu publiku zbog svoje mješavine noćnog života i prirode. Smještaj je rustikalniji, a turistička ponuda ležernija. Sunčani sati provode se u šetanju džunglom i ronjenju, a kad mjesec iziđe, glazba postaje glasnija, svjetla zatrepere i pune se plesni podiji. Otok je podijeljen na dvije strane: Long Beach na istoku i Coral Bay na zapadu, koje su povezane 15-minutnom djelomično zidanom stazom kroz džunglu. Long Beach je poznat po boljim plažama i većom ponudom za jelo, spavanje i noćni život.

U svakom slučaju, za koji se god od tih dvaju otoka odlučite, sigurno je samo da nećete pogriješiti. Odmor će vam biti dobar, a prijateljima ćete se moći pohvaliti kako ste otkrili posve novu destinaciju.

Kao da nisu s ovog svijeta: 5 čuda prirode koja možete naći samo u Aziji Lao Cai u Vijetnamu Komodski varani dom su pronašli u indonezijskom arhipelagu Puerto Princese popularno je odredište za jednodnevne izlete +6 Iznajmite čamac i veslajte po ovoj prekrasnoj rijeci prepunoj lotosa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju