Predivna i raskošna španjolska Palacio de Viana smjestila se na jugu zemlje, sat vremena udaljena od Seville i Malage. Idealna je atrakcija za posjet ako ste na putovanju Cordobom i nemojte da vas zavarava njen prosječan izgled izvana. Naravno, u Španjolskoj su arhitektonski standardi i očekivanja nešto viši pa je čak i „prosječno“ impresivno.

Palacio de Viana svoje najveće bogatstvo skriva unutar svojih zidova – riječ je o 12 impresivnih unutarnjih dvorišta koje mnogi opisuju kao najelegantnije koje su ikad vidjeli. Cijela regija poznata je po dvorištima u cvijeću, a Palacio de Viana se ističe kao jedan od najljepših primjera takvog dekora.

Ovo donekle možemo zahvaliti rimskom utjecaju jer su se po uzoru na njih kuće gradile oko centralnog dvorišta. Kasnije su ovu tradiciju nastavili i Arapi koji su vladali ovim područjem, a koji su praksi dodali i svoj orijentalni dodir.

Tijekom 15. stoljeća palača je bila u vlasništvu markiza od Villasece i upravo tada poprima svoju raskoš i boje koje je zadržala do danas. U njoj ćete pronaći i očuvane autentične predmete, posuđe, mozaike, slike, knjige, odjeću i uniforme kakve su korištene u to doba, pa cijela palača zapravo ima muzejsku dušu.

Kako je to sve stalo u nju? Pa, palača se proteže na skromnih 6 500 metara kvadratnih površine i ima dva kata. Od ove površine, čak 4 tisuće metara kvadratnih otpada na otvorene površine koje uključuju i ova prekrasna unutarnja dvorišta. Kao prilog raskošnoj statistici napomenimo i da je palača tijekom svoje povijesti imala čak 18 vlasnika plemenitog podrijetla.

Danas je Palacio de Viana kategorizirana kao nacionalni spomenik i nosi nadimak „muzej 12 dvorišta“. Kada je 1980. godine posljednji vlasnik palače umro bez nasljednika, palaču je otkupila lokalna banka, a potom je otvorena javnosti kao muzej i kulturni centar.

Svake godine posjeti ju više od 70 000 posjetioca, pa ako budete u prolazu svakako posjetite ovaj jedinstveni primjer španjolske renesansne kulture u ruralnom okruženju.

Nevjerojatan španjolski grad zbog kojeg ćete sigurno zaboraviti na Barcelonu i Madrid Cordoba - 5 Cordoba - 4 Cordoba - 3 +1 Cordoba - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju