Talijanski otok Sardinija poznat je po svojim divnim plažama s lijepim, bijelim pijeskom. No odnedavno je poznat i po kažnjavanju turista koji s tih istih plaža kao suvenire kući žele uzeti isti taj pijesak.

S obzirom na to da otok godišnje posjećuju milijuni ljudi, vlasti su odlučile trajnoj „posudbi“ pijeska stati na kraj i izglasali zakon (još 2017., ali čini se da je tek sad zaživio) koji kaže da svatko tko s plaže uzme pijesak ili školjke za doma može biti kažnjen visokim novčanim kaznama, a u konačnici – čak i onom zatvorskom.

Tako je posljednje vrijeme uhvaćena ukupno 41 osoba koja je otok pokušala napustiti s pijeskom, školjkama ili kamenčićima. E, pa, kazne su i više no paprene, idu gotovo do 25 tisuća kuna. Uzimanje suvenira s plaže ovdje se zasigurno ne isplati.

Iako zakon postoji, neke putnike to ne sprječava da si ponesu pijesak i školjke doma, stoga policija koristi X-zrake za otkrivanje boca napunjenih pijeskom u prtljazi. Problem je što su se neki baš bacili u biznis, tako da se sardinijski pijesak ilegalno mogao kupiti u bespućima interneta.

U svakom slučaju, kad odlučite otići na Sardiniju, preporučujemo posjet Cagliariju, Algheru, obilazak raznih plaža, kušanje lokalnih specijaliteta, među kojima je i "zloglasni" sir Casu marzu. Pijesak za uspomenu, ako baš imate tu naviku, radije uzmite na nekom drugom mjestu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju