Srednji i gornju tok rijeke Krke idealno su odredište za sve one koji svoj odmor žele provesti aktivno u netaknutoj prirodi zbog svoje specifične konfiguracije terena i prirodnih fenomena u okruženju. Jedan od bisera toga kraja svakako je Roški slap s okolicom, na čijem se području mogu pronaći zanimljive pješačke i biciklističke staze različitih stupnjeva težine kako bi svatko, od rekreativaca do profesionalnih sportaša, moći pronaći nešto što će odgovarati njegovim afinitetima.

Jesen je idealno godišnje doba za posjet Nacionalnom parku „Krka“. Poučno-pješačke staze i biciklističke rute na različitim lokalitetima u Parku istinski su doživljaj za sve zaljubljenike u prirodu.
Donosimo vam tri ideje za šetnju i istraživanje po srednjem i gornjem toku rijeke Krke, u blizini Roškog slapa, do kojeg možete doći i pješice sa Stinica, po jednoj od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj, stazi Stinice – Roški slap – Oziđana pećina.

PR PR

1. STAZA STINICE-ROŠKI SLAP-OZIĐANA PEĆINA

Proteže se na osam i pol kilometara, od Stinica iznad tjesnaca Među gradama, do Oziđane pećine iznad Roškog slapa i vodi oko cijelog Roškog slapa. Prilagođena je svim stupnjevima fizičke kondicije zbog svojih brojnih prilaza, ulaza i izlaza pa se može razlomiti na manje etape, ali doživljaj je najpotpuniji kada se odradi u komadu. Tolika relacija ipak zahtjeva i malo odmora, kako za tijelo tako i za dušu, pa se uz stazu mogu pronaći odmorišta s klupicama s prekrasnim pogledom na netaknutu prirodu. Opremljena je edukativnim panelima s detaljnim informacijama o biljnim i životinjskim sortama specifičnima za područje Nacionalnog parka „Krka“, geološkim fenomenima, ali i kulturno-povijesnim lokalitetima koji se nalaze uz stazu. Posjetitelji putem imaju priliku vidjeti špilju Šuplja stina, ostatke srednjovjekovne utvrde Kamičak i otok Visovac, a na samom kraju etape čeka ih posebna poslastica – Oziđana pećina.

Locirana je na samom vrhu kanjona iznad Roškog slapa, na nadmorskoj visini od 220 metara, do nje vodi više od 500 drvenih stuba, dok se ispod nje nižu male kaskade, u narodu poznate kao „ogrlice“. U pećini je pronađen velik broj arholoških ostataka svih neolitičkih kultura jadranskog prostora, što svjedoči o ljudskoj prisutnosti u špilji od oko 5000 godina prije Krista, pa do 1500 godina prije Krista, te je u njoj uređena arheološka zbirka in situ.

S druge strane kanjona, od mjesta Rupe, pješačkom stazom dugačkom 2300 metara, možete doći do vidikovca Rogovo s kojeg se pruža pogled na smaragdni dio Krke: otočić Visovac, tjesnac Među gredama i Roški slap. Osim nje, s ove strane kanjona nalazi se još jedna poučno-pješačka staza, ona koja od mjesta Laškovica, gdje se nalazi novouređeni centar kretanja, vodi preko Žižića do Roškog slapa, ukupne duljine 3300 metara.

PR PR

2. POUČNO-PJEŠAČKA STAZA GORIŠ-TORA

U relativnoj blizini Roškog slapa, na samo petnaestak minuta vožnje od Šibenika ili Drniša, nalazi se još jedna pješačka staza: od sela Goriš do jezerskog vrela Torak. Dugačka je nešto manje od 3 kilometra te s vidikovcem u Krnićima Gornjim i poučno-pješačkom stazom Brnjica – korito Čikole čini idealno odredište za aktivan odmor u prirodi. Na kraju staze dočekat će vas vidikovac s kojeg se pruža prekrasan pogled na sutok Krke i Čikole te Torak, prirodni fenomen na lijevoj obali Čikole. Iako se radi o izvoru, zbog okrugla oblika više nalikuje jezeru pa ga se naziva jezerskim vrelom. Sama se staza račva u dva smjera: jedan dio vodi do vidikovca, dok se drugi spušta do Torka.

Šetajući stazom Goriš – Torak, putem kojim je nekada lokalno stanovništvo išlo do svojih polja i vrtova, sada možete provesti aktivno jutro ili popodne, uživajući u mirnijem doživljaju Krkinih ljepota, dok vas s jedne strane očarava sutok, a s druge puca pogled na utvrdu Ključica, najočuvaniju srednjovjekovnu utvrdu u Nacionalnom parku „Krka“.

PR PR

3. BURNUM I MANOJLOVAČKI SLAP

Na gornjem toku rijeke Krke, 23 kilometra sjeverozapadno od Drniša, smješten je rimski vojni logor Burnim, na mjestu na kojem su se u rimsko doba križale najvažnije prometnice. Sagrađen je u prvoj polovici 1. stoljeća, a danas su vidljivi ostaci lukova koji su pripadali zgradi vojnog zapovijedništva i dobro očuvan amfiteatar. Samo nekoliko stotina metara od Burnuma, na cesti Knin-Kistanje nalazi se Manojlovački slap, treći, najviši, i po mnogima najljepši slap rijeke Krke, ukupne visine 59.6 metara, a do njega vodi 360 metara duga staza s vidikovcem. http://www.np-krka.hr/hr/
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju