Ako ste ikad maštajući o španjolskim idiličnim pokrajinama došli u nedoumicu otkuda krenuti, možda vam ovo pomogne. Cijela zemlja prepuna je malih, mirnih mjesta s onim toplim duhom i bojama Španjolske, no i među njima ima nekih malih razlika koje vas mogu usmjeriti prema vašim željama.

Udruženje „Najljepših sela Španjolske“ (ili još milozvučnije: Los Pueblos Mas Bonitos de España) promovira mala sela, zaštitu lokalne kulture i baštine i turizam u ovim područjima. Trenutno je na popisu stotinjak sela, a svake godine pridružuju im se novi.

No, da bi ušli u prestižan krug najljepših, moraju ipak zadovoljavati neke kriterije osim ljepote. To su primjerice očuvanost kulturne baštine, čistoća, promet, njegovanost vrtova i zelenih površina itd. Broj stanovnika ne može prelaziti 15 000.

Ovo su sela koja su prošle godine uvrštena među najljepša, navedena abecednim redom jer poredati ih po ljepoti ne bi bilo pošteno.

1. Alcudia (Baleares) smještena je na idiličnom otočiću Palma de Mallorca. Čista mediteranska romantika!

2. Atienza (Guadalajara) u središnjoj Španjolskoj, nedaleko od Madrida.

3. Betancuria (Fuerteventura) dio je španjolskog otočja smještena preko puta marokanske obale. Bijele kućice, palme i cvijeće…

4. Castellar de la Frontera (Cádiz) udaljena pola sata vožnje od Gibraltara. Građeno od kamena na vrhu brda pomalo podsjeća na naš Motovun.

5. Castrillo de los Polvazares (León) – da Mediteran ima Divlji Zapad, izgledao bi ovako.

6. Culla (Castellón), idilično selo smješteno između Barcelone i Valencije.

7. Mogrovejo (Cantabria) je selo kamenih kućica na sjeveru zemlje, kojem leđa čuvaju prekrasne planine.

8. Monteagudo de las Vicarías (Soria), selo kojim dominira ogromna utvrda. Ako vam se svidjela Medina na Malti, ovo je mjesto za vas.

9. Olivenza (Badajoz) – možda je mala, ali su ulice i trgovi prostrani. Nalazi se uz samu granicu s Portugalom a na trenutke nas podsjeća na male latinoameričke gradove.

10. Pastrana (Guadalajara) za ljubitelje brdovitog terena i naselja na „terasama“ padina. Kao i Atienza, udaljena je od Madrida svega sat i pol vožnje.

11. Pollença (Baleares) – već osjetimo miris mora i soli!

12. Ponte Maceira (Coruña) je puno zelenila, a ovo selo pronaći ćete na samom sjeveru Španjolske. Prepoznat ćete ga po starom rimskom mostu nad rijekom.

13. Robledillo de Gata (Cáceres) nalazi se uz granicu s Portugalom, u zelenilu i kućama od tamnog kamena koje imaju i vlastite male slapove.

14. Teguise (Lanzarote) – kad smo ga vidjeli, skoro smo ga zamijenili za grad u Tunisu. No, riječ je opet o španjolskom otoku blizu Maroka, pa otuda valjda i dašak Orijenta.

15. Vinuesa (Soria) – prvi susjed mu je park prirode, a svi ostali su gorja koja ga štite. Spava u trokutu između Madrida, Bilbaoa i Saragose pa dnevnih izleta neće nedostajati.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju