Na samo sat i pol vožnje vlakom od Kopenhagena nalazi se elegantni, šarmantni Odense. Ovo mjesto je možda najpoznatije kao rodno mjesto Hansa Christiana Andersena, a dom je i potpuno novog arhitektonskog čuda - muzeja HCA, koji odaje počast majstoru bajki. Svojim inventivnim biografskim eksponatima ovaj bi potpuno zabavan muzej bez sumnje oduševio i samog autora „Male sirene“ i „Carevog novog ruha“.

Provozajte se vlakom diljem Europe

Kao što znate, stari kontinent je svake godine sve bolje i bolje povezan – vlakom. E pa, uzmite spavaća kola i obiđite ga kako treba. Zahvaljujući mreži Regiojet, nakon što navečer prošećete Pragom i uživate u dobrom pivu, već sljedeće jutro možete se probuditi u Bruxellesu i jesti vafle za doručak. Ovo najveće širenje mreže potaknuto je potrebom za očuvanjem klime, a uz gore navedene gradove moći ćete se buditi i u Amsterdamu, Berlinu, Dresdenu...

Najveći muzej na svijetu

Kada se konačno otvori u studenom 2022., Grand Egypt Museum bit će najveći muzej na svijetu posvećen jednoj civilizaciji. Nalazi se u Gizi, u neposrednoj blizini velikih piramida i 40 minuta vožnje od glavnog grada Kaira. Kamen temeljac položen je još 2002. godine – ali Arapsko proljeće 2010. stavilo je izgradnju muzeju u drugi plan. Stajat će ukupno 6 i pol milijardi kuna, a ova megastruktura neće veličinom mnogo zaostajati za Louvreom. Rotirajući postav muzeja sadržavat će 50 tisuća artefakata, ali što je najvažnije, ovo će biti prvi put da će svih 5 tisuća komada pogrebnog blaga Tutankamona biti izloženo na istom mjestu, uključujući i posmrtnu masku.

Igra prijestolja

Velika je ovo godina za obožavatelje kultne serije. Ne samo da na televizije dolazi „prequel“, već je i tu novo „hodočašće“ u Westeros prilikom kojeg ćete koristiti svog zmaja. Službena studijska tura otvorena je u Sjevernoj Irskoj u studijima Linen Mill. Tura je zapravo odgovor na londonsku turu koja vam nudi uvid u svijet Harryja Pottera, pa tko voli Igru prijestolja, morat će kad tad put Sjeverne Irske.

Zabava na EXIT festivalu u Europskoj prijestolnici kulture

I za kraj, evo nečeg i u našoj blizini. U Novom Sadu se tradicionalno u srpnju održava glazbeni festival EXIT, a ove godine, glavni grad Vojvodine nosi i titulu Europske kulturne prijestolnice. Povodom toga, u gradu se održava tijekom cijele godine više od 1500 raznih događanja, tako da, 2022. vas u Novom Sadu ne čeka samo EXIT festival. Ukratko, s obzirom da je relativno blizu, pogotovo stanovnicima kontinentalne Hrvatske, dođite i uživajte.

Odlična ideja za izlet, još bolje vikend: Park na Papuku u kojem nikad ne može biti dosadno Adrenalinski park Duboka, Papuk - 1 Adrenalinski park Duboka - 2 Adrenalinski park Duboka, Papuk - 3 +3 Adrenalinski park Duboka, Velika

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju