Dok se probijate kroz mnoštvo ljudi koji se iskrcavaju iz trajekta, prolazite pokraj šetališta gdje u obližnjim restoranima znatiželjnici provjeravaju jelovnik. Nakon toga zakoračite u labirint starih popločanih ulica, te možete biti sigurni kako ste stigli u Choru, glavni grad otoka Naxos, najvećeg otoka skupine Ciklada.

Do Naxosa se stiže četverosatnom vožnjom trajektom iz Atene, a za razliku od obližnjih Mikonosa i Santorinija, ovo je idealan otok za potpuni odmor duše i tijela. Otok je, što je zanimljivo, samodostatan, te ne ovisi o uvozu kako bi prehranio sve svoje stanovnike.

Također, danas turisti često ovdje dolaze kako bi uživali i u vrhunskoj gastro ponudi, a tu je svoje prste, prema vjerovanju, uplela i – mitologija.

Naime, prema grčkoj mitologiji, Dioniz, bog vina, blagoslovio je Naxos plodnim tlom. Zanimljivo je kako ribolov na otoku nije primarni izvor hrane zbog nedostatka prirodnih luka. Tako se posebno razvilo poljodjelstvo, a ovdje ćete naići i na mnoštvo krava, koza i ovaca koje slobodno lutaju uokolo.

Na otoku su posebno ponosni na proizvodnju ogromnog broja sireva, ali ne nedostaje niti maslaca, ulja, meda i raznoraznih začina. Stanovnici itekako koriste sve blagodati, a upotrebljavaju ih za spravljanje brojnih lokalnih delicija. Mi smo izdvojili neka jela koja je grijeh ne probati...

Naxos - 2 Naxos - 2 (Foto: Getty Images)

Kokoras me Makaronia (pijetao kuhan u crvenom umaku)

Kako bi se što lakše snašli jednom kad dođete ovdje, namjerno smo ostavili i originalne, grčke nazive. Priprema pijetla traje dugo zbog izuzetno žilavog mesa. Sati kuhanja u crvenom vinu i rajčicama stvaraju famozni umak koji ide jako dobro u kombinaciji sa svježim špagetima. Iako je jelo sveprisutno, preporučuje se probati ga u dvije seoske konobe – Ano Potamia ili Matina & Stavros.

Kouneli riganato (divlji zec)

U taverni Axiotissa u mjestu Kastraki, spremaju ga na poseban način. Zec se kuha zajedno s limunom, lukom i origanom u jelu koje se naziva kouneli riganato, a oni koji ga ga probali kunu se kako je to jedan od najukusnijih obroka koji su ikad pojeli.

Melachrino (kolač od oraha)

Otok je pun stabala oraha, pa nije ni čudo kako je najbolji desert upravo kolač u kojem su oni glavni sastojak. Također, nakon što pojedete zeca u Kastrakiju, premjestite se samo u restoran Apolafsi i uživajte u odličnom melachrinu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju