Lutajući fotograf Boris Trogrančić nastavlja svoje proputovanje kroz južne krajeve Bosne i Hercegovine, ovoga puta do malo poznate lokacije, najstarijeg autentičnog mosta u zemlji. Nakon što nas je očarao snimkama Počitelja, kamenog grada kraj rijeke Neretve, Boris Trogrančić, snimio je kadrove Mustaj-begovog mosta na rijeci Bregavi, u Klepcima.

"Ovaj fascinantni most je u 16. stoljeću izgradio hercegovački sandžak Mustafa-beg, sin Daut-pašin, kao dio stare Stambolske džade, odnosno Carigradskog druma. Tada je imao izuzetan strateško-ekonomski značaj jer je povezivao Carigrad s Bečom i Venecijom. Jedno je od najznačajnijih djela osmanske arhitekture. Mustaj-begov most je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine“, kaže Trogrančić i dodaje:

"Ovaj prelijepi most u Klepcima završen je 1517. godine, a obnovljen je nekih 150 godina kasnije kada je Šišman Ibrahim-paša u Počitelju izgradio han, medresu, hamam i obnovio džamiju. Pretpostavlja se da je mimaru Hajrudinu ovaj most bio inspiracija za izgradnju Starog mosta u Mostaru. Obnovljen je 2019. godine i postavljena mu je nova kamena ograda koja odudara od ostatka mosta“.

Odlučite li posjetiti ovaj fascinantni most, zastanite na njemu i pustite da vas očara prelijepa zelena boja rijeke Bregave koja se nedaleko od ovog mjesta ulijeva u Neretvu. Most se nalazi nedaleko od ceste koja vodi iz smjera Mostara prema Jadranu, tako da nije teško svratiti i posjetiti ovo zanimljivo mjesto.

Borisa Trogrančića zapratite na Instagramu, Facebooku ili YouTubeu.  

Ovaj liječnik, fotograf i pisac uvijek je na putu: Obišao je sva svjetska čuda, upoznajte čudo od čovjeka Edo Toplak: Osam svjetskih čuda - 12 Edo Toplak: Osam svjetskih čuda - 11 Edo Toplak: Osam svjetskih čuda - 10 +8 Edo Toplak: Osam svjetskih čuda - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju