"Na putovanju kroz Hercegovinu često svratim u nevjerojatni Počitelj, kameni grad u neposrednoj blizini rijeke Neretve, na putu od Mostara prema Jadranu“, priča nam Boris Trogrančić, fotograf koji nas neumorno oduševljava svojim kadrovima kojima bilježi prirodne ljepote diljem regije.

"Počitelj pripada gradu Čapljini i on je povijesno naselje orijentalno-mediteranskog karaktera i jedna od najljepših kulturno-povijesnih cjelina u Bosni i Hercegovini. Ovaj srednjovjekovni gradić imao je mediteranski izgled, ali je nakon turskog osvajanja orijentalno preoblikovan. Mješavina ova dva graditeljska stila daje Počitelju posebnu dimenziju“, kaže Boris Trogrančić. 

Počitelj - 9 Počitelj - 9 (Foto: Boris Trogrančić)

Tragovima prošlosti 

Od 2003. godine kulturno-povijesna jezgra predstavlja nacionalni spomenik BiH. Vremenu odolijeva Hadži-Alijina džamija, Šišman Ibrahim-pašina džamija, sahat-kula, medresa (škola), hamam, han (prenoćište) te kuća Gavrankapetanovića – jedna od prvih likovnih kolonija u jugoistočnoj Europi, koju čine dvije manje i jedna veća zgrada.

Bezdan - 2 Putovanja Nestvarno lijepo: Mistični Bezdan u Rodoču zbog kojeg vrijedi krenuti na izlet

Povijesni gradić Počitelj, izgrađen ispod tvrđave, u prošlosti je bio važno uporište u obrani od Turaka – njezina uloga bila je u kontroliranju puta do mora dolinom rijeke Neretve. Za vrijeme Austro-Ugarske Počitelj gubi strateški značaj, kao i dijelove zidina. Nakon nemirnih vremena u kojima je stradao Počitelj je s vremenom obnovljen.

Lutanje po gradu 

"Ono što meni daje neki poseban štih ovom zaista bajkovitom mjestu, je to što se vrlo lako izgubite u uskim prolazima u kojima od lokalnog stanovništva možete kupiti domaće sokove, džemove i voće ili predivne ručno rađene suvenire“, dodaje Trogrančić, kojeg možete pratiti na Facebooku i YouTubeu. 

Nevjerojatne kamene kugle kod Zavidovića - 2 Putovanja Pogledajte neobjašnjivi fenomen kod Zavidovića: Misteriozne kamene kugle o kojima kruže brojne tajne

Onima koji traže idilično i mirno mjesto na kojem još uvijek nema gomile hotela, apartmana, restorana i kafića Počitelj bi mogao biti pravo mjesto na kojem mogu napuniti baterije i uživati u predivnoj prirodi.

Hvarska tajna: Jedna od najljepših otočnih plaža, koju od gužvi i turista čuva makadam Lučišća Lučišća Lučišća +0 Lučišća

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju