Kad god negdje putujete, vječno je prisutan određen stupanj mogućnosti da nešto pođe po zlu. Zato često uzimamo putna osiguranja, torbu držimo čvrsto uz sebe te poduzimamo razne mjere opreza. Ipak, uvijek postoje zemlje koje su sigurnije od drugih.

Ovaj put provest ćemo vas kroz njih, i to kroz različite kategorije. Primjerice, neka zemlja može biti najbolje plasirana kad je riječ o sigurnosti, ali ipak, na nju može naletjeti plimni val, što znači da sa strane klimatske sigurnosti baš i ne kotira dobro. No, krenimo na put planetom...

Najčišća voda: Puerto Williams (Čile)

Udaljena regija Magellanes na samom jugu Čilea znatno je udaljena od velikih gradova i teške industrije. Samim time čistoća vode u njoj je čudesna te ovdje, primjerice, kamenac nećete pronaći niti u primisli. Spomenuti Puerto Williams zapravo je naselje u kojem živi manje od tri tisuće duša, no posebno ga ističemo jer iz njega kreću mnoge ture diljem Patagonije, ali i čak one koje avanturiste vode sve do najmanje posjećenog kontinenta – Antarktike.

Najbolja zdravstvena zaštita: Norveška

Mnogi faktori daju odgovore na pitanje zašto neka zemlja ima dobar ili loš zdravstveni sustav – pristup skrbi, pristupačnost usluga, cijena liječenja... Ove godine je Commonwealth Fund, zaklada za zdravstvenu zaštitu, izvršila dubinsku analizu na ovu temu, i to promatrajući 11 zemalja s visokim dohotkom, a na vrhu se našla – Norveška. Tako da je dobro znati kako ćete ovdje dobiti najbolju moguću zdravstvenu skrb, no Norveška je općenito sjajna zemlja za zdravlje jer vjerujemo da sam pogled na njezine prirodne ljepote  svakog čovjeka čini radosnim.

Najdulji životni vijek: Japan

Prema podatcima iz 2019. godine, prosječni očekivani životni vijek u zemlji izlazećeg sunca iznosio je 84,3 godine. No, koja je tajna dugovječnosti Japanaca? Pa za početak, vrlo zdrave prehrambene navike, koje uključuju ribu, voće i povrće te nezašećerene napitke poput zelenog čaja. Takva prehrana dovodi do manje dijagnoza karcinoma, ali i uspješno sprječava debljinu.

Najmiroljubivija zemlja: Island

Najvećim dijelom Island svoje nasilje ograničava na vikinške priče koje se prepričavaju u otočnim povijesnim muzejima. Zemlja je zauzela prvo mjesto u Globalnom indeksu mira 2021., koji mjeri države svijeta prema razini društvene sigurnosti, domaćim i međunarodnim sukobima te stupnju militarizacije. I sad kad uza sve to dodate neke od najuzbudljivijih krajolika na svijetu, jasno vam je zašto je Island ideja s kojom ne možete pogriješiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju