S teškom smo mukom napravili ovaj izbor jer, naravno, Europa je prevelika i prebogata da bi se lako izabralo samo 10 najljepših cesta, pa možemo ovaj popis smatrati tek početkom nekog većeg popisa cesta kojima biste se trebali provoziti.

Ako volite putovati automobilom, sve ove ceste će vas oduševiti. S pogledom na Mediteran ili na Alpe, neke su kratke, na nekima ćete biti danima, ali sve prolaze kroz nevjerojatne krajolike i očarat će vas svojom ljepotom. Zato putujte polako, upijajte sve oko sebe, puno se zaustavljajte i fotografirajte.

1. Ring Road, Island

Islandska kružna cesta okružuje cijelu državu, duga je 1333 kilometra i može se prijeći za 12 ili 13 sati. Ipak bilo bi bolje da odvojite čitav tjedan, i posvetite se Islandu i njegovom veličanstvenom krajoliku kako spada.

2. Schwarzwaldhochstrase, Njemačka

Ruta počinje u Baden-Badenu i završava u Freudenstadtu, a vodi vas na 60 kilometara dugo putovanje kroz poznatu šumu Schwarzwald u Njemačkoj. Kultna i vrlo slikovite cesta prolazi uz prekrasna jezera, planine Vosges, vodopade, šumske poglede i gradove pune povijesti.

3. Cesta kroz kanjon Gorges du Verdon, Francuska

Ova cesta nije za one koji se boje visine, ali pretrpjeti malo straha svakako vrijedi zbog pogleda koje ćete doživjeti. Cesta je dio poznate Napoleonove rute, pa uživajte polako, divite se prirodi i istražujte slikovite gradove i sela uz koje prolazite.

Gorges du Verdon Gorges du Verdon (Foto: Getty Images)

4. Jadranska magistrala, Hrvatska

Ili je obožavate ili je izbjegavate, ali Magistrala vas sigurno ne ostavlja ravnodušnima. Prati hrvatsku obalu po tankoj crti između mora i planina i može se pohvaliti prekrasnim slikama cijelom dužinom. Zavojita i često nepregledna, tjera vas da vozite sporo… i uživate u ljepoti oko sebe.

5. Grossglockner Hohenalpenstrasse, Austrija

Ova impresivna planinska cesta ime je dobila po najvišem vrhu austrijskih Alpa – Grossglockneru (3798 m). Počinje u Oberes Nassfeldu i završava u Franz-Josefs-Hohe, a vodi vas pored livada i golih litica, prolazi tunelima i uspinje se prema ledenjacima. Uz put možete posjetiti i brojne znamenitosti.

6. Les Corniches, Francuska

Tri slikovite rute počinju u Nici i penju se prema Monaku i do baroknog Mentona. Ceste su paralelne, ali na različitim nadmorskim visinama. La Basse Corniche savršen je izbor za one koji žele otkrivati obalu, srednja La Moyenne Corniche, poznata je po panoramskim pogledima na odmarališta Francuske rivijere, a s gornje ceste, La Haute Corniche, otvara se fantastičan pogled na Monako i more.

7. Trollstigen, Norveška

Ova planinska cesta koja povezuje gradove Åndalsnes i Valldalen otvorena je 1936. i popularna je turistička destinacija. Poznata je po serpentinama, zavojima i strmim nagibima. Putem vas okružuju visoke planine, a preći ćete i preko brojnih slapova od kojih je jedan visok čak 320 metara.

8. Transfagarasan, Rumunjska

Izgrađena u vojne svrhe, DN7C danas je jedna od najpopularnijih turističkih cesta na svijetu. Ova zadivljujuća planinska cesta koja prolazi kroz rumunjske Karpate cijelom svojom dužinom od 150 kilometara nudi zapanjujući pogled. Ne smijete voziti brže od 40 kolometara na sat zbog relativno krhkog tla, ali zato ćete još i više guštati.

9. Ring of Kerry, Irska

Ring of Kerry dvjesto je kilometara duga ruta oko poluotoka Iveragh. Strme planinske padine, zelene doline, bezbrojne rijeke i jezera, pješčane plaža i klifovi… ovdje ćete vidjeti baš sve. Uz fantastične prizore koje nudi priroda, cijela je ruta prošarana i povijesnim znamenitostima.

10. Obala Amalfija, Italija

Ova slikovita cesta uz morsku obalu vijuga između malih ribarskih sela i povijesnih gradova. Obala Amalfija uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetske baštine i ultrapopularna je turistička destinacija i savršeno odredište za odmor. Posjetite svih 13 gradova koje ova cesta povezuje, skinite sat i prepustite se šarmu Italije.
 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju