Tražite ideje za putovanja u ovoj godini, ali želite ići na neka manje poznata mjesta? Pa, evo mnoštva destinacija savršenih upravo za to. UN je objavio popis "najboljih turističkih sela" 2022., čime je ponudio hrpu ideja za putovanja u godini koja je pred nama.

Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) svake godine odabire najbolja turistička sela na svijetu, koja rangira na temelju mnoštva kriterija; od infrastrukture i razvoja kao turističke destinacije pa sve do vrednovanja kulturnih običaja i prirodnih ljepota.

Ove godine na listi su se našla ukupno 32 sela iz 18 različitih zemalja. Kao nagradu za dolazak na popis UNWTO-a sela će dobiti sredstva za razvoj i pomoć u sprječavanju depopulacije.

Dakle, koja su najbolja sela za posjet ove godine? Pa, nisu sva tako nepoznata kao što na prvu možda mislite. Na primjer, Zell am See u Austriji već je dugo poznat po izuzetno lijepom pogledu na jezero i planine, ali i kao popularno skijalište, dok je Umm Qais u Jordanu slavno mjesto zahvaljujući svojim rimskim i otomanskim ruševinama.

Na popisu se se našla i tri sela u Španjolskoj – Rupit, Alquézar i Guadalupe (nedavno smo pisali o njima) dok se zaseoci i naselja u dalekim zemljama kao što su Južna Koreja, Etiopija, Saudijska Arabija i Peru također nalaze na ovom popisu. Od nama najbližih destinacija svakako valja izdvojiti slovenski Bohinj, baš kao i Wagrain u Austriji.

Popis svih sela možete provjeriti na sljedećoj poveznici.

Sve što trebate znati o austrijskom alpskom ljepotanu u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled Innsbruck - 1 Innsbruck - 2 Innsbruck - 3 +1 Innsbruck - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju