Mürren se prostire na oko 10,5 četvornih kilometara u Bernskim Alpama u Švicarskoj. Riječ je o pitoresknom gradiću s kojeg puca prekrasan pogled na okolicu i tri planine – Eiger, Mönch i Jungfrau.

Iako se nalazi podno planinskog vrha Schilthorn na nadmorskoj visini od čak 1638 metara, do njega je zabranjeno doći automobilom. Vožnja osobnih vozila zabranjena je u Mürrenu pa četiristotinjak stanovnika toga planinskog raja i njihovi gosti svuda idu – pješice ili biciklom.


Na raspolaganju vam je i uspinjača, ali i žičara koja vodi iz smjera Lauterbrunnena i Stechelberga, a do kojih se obično dolazi željeznicom. Ako ste ipak nakanili ovaj dio Švicarske posjetiti svojim limenim ljubimcem, morat ćete ga parkirati u spomenutim mjestima (i za to platiti!) prije nego što nastavite svoj put prema Mürrenu.

U Mürrenu je vožnja automobilom zabranjena U Mürrenu je vožnja automobilom zabranjena (Foto: Shutterstock)

U toplijem dijelu godine u Mürrenu se traži spas od ljetnih vrućina, a tijekom zime tamo se skija na oko 52 kilometra skijaških staza u okolici. Ne čudi stoga što je gradić popularan među turistima tijekom cijele godine, ni što se na relativno malom mjestu može naći velik broj hotela.

U gradu ćete naći i centar s velikim bazenom i drugim sportskim sadržajima koji će oduševiti ljubitelje aktivnog odmora.

Povrh svega, Mürren je popularan i među ljubiteljima filmskog serijala o agentu 007. Mnogi ljubitelji Jamesa Bonda svrate u njega prije nego što se žičarom upute na vrh Schilthorn u restoran Piz Gloria na 2970 metara nadmorske visine u kojem je sniman film U službi Njezina Visočanstva iz 1969. godine.

Osim spektakularnih vidika, ovdje vas očekuje i James Bond bar u kojem možete probati legendarni martini koji je protresen, a ne pomiješan.

Savršen dan u Ženevi: Lutanje slikovitim ulicama, čokoladne ture i uživancija na jezeru Ženeva - 1 Ženeva - 2 Ženeva - 3 +2 Ženeva - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju