U malom mjestu Mrzlo Polje Žumberačko, okruženom bistrim potocima i šumovitim padinama, naš suradnik i zaljubljenik u bicikliranje, fotograf Romeo Ibrišević, pronašao je potpuno besplatan krov nad glavom.

Njegov domaćin, gospodin Nenad Krajačić, učinio je to samo s jednom željom: da vrati žamor i mladenačko raspoloženje u zajednicu. U tu svrhu preuredio je bivši župni dvor u pansion, svratište ili jednostavno rečeno – mjesto za odmor svim planinarima, putnicima i izletnicima.

U sobi hostelskog tipa nalazi se 20 kreveta, namijenjenih prvenstveno mladima koji se žele okupljati i družiti. Tu su dvije nove kupaone, još nekoliko soba s po dva kreveta, jedna velika prostorija koja služi kao dnevni boravak i mjesto za objedovanje. Naš domaćin nam napominje kako je baš neki dan na ručku bilo čak 60 osoba.

Nabavit će se televizori, a prostor je klimatiziran. Uskoro će se obnoviti i nogometno igralište te otvoriti mali muzej žumberačke kulture u lokalnoj školi koja je inače jedna od najstarijih carskih škola u Hrvatskoj, iz 1769. godine.

Cijeli prostor okružen je čistom prirodom: voćnjacima, oranicama, livadama i pašnjacima.

Izgleda da ova ljepota stvarno nema cijenu jer je naknada za noćenje – nula kuna!

''Naša župa i mjesto su jako mali i nema baš puno stanovnika. Htjeli smo ga oživjeti jer je mjesto predivno, a priroda nevjerojatna. Šteta je da zjapi prazno. Želimo samo da malo živne, da se nešto događa, da se ljudi druže i da obitelji, izletnici i planinari imaju krov nad glavom ako požele'', objašnjava nam g. Krajačić.

Radno vrijeme? Kada god poželite. Ključ je kod susjede, a potrebno je samo najaviti se unaprijed.

S obzirom na to da je sve organizirano u neprofitnom i prijateljskom duhu, ovu ponudu nećete naći na razvikanim sajtovima za najam soba, već će biti potrebno samo osobno kontaktirati g. Krajačića preko Facebooka

Dodatni sadržaji

U blizini je i poznato mjestašce Budinjak, koje danas ima svega desetak stanovnika, ali vrlo zanimljivu prošlost – i još bitnije, njezine sačuvane ostatke. Riječ je o prapovijesnom arheološkom nalazištu koje možete vidjeti prateći tzv. Stazu kneževa.

Na toj stazi možete vidjeti očuvane stare grobne humke kneževa i bedeme iz starijeg željeznog doba. Poznata je kaciga tipa Budinjak, brončani nalaz star gotovo 3000 godina s kojim su pokapani budinjački knezovi ratnici.

Zahvaljujući ovom otkriću svaka kaciga te vrste, iskopana bilo gdje u Europi, nosit će ime Budinjak.

Tu je i Eko-centar Budinjak, gdje odnedavno možete unajmiti i električne bicikle.

Za potpuni ugođaj preporučujemo odmor i gablec baziran na tradicionalnoj žumberačkoj kuhinji: žumberačka pogača, varivo, pastrve iz lokalnog uzgoja, divljač i slatka povitica odličan su odabir.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju