Više od deset godina razornog oružanog sukoba je iza predivne Sirije, a rat i dalje traje. Međutim, sukobi jenjavaju, a život se u Siriji polako vraća na staro. Hoteli otvaraju svoja vrata, iz restorana možemo čuti zvukove glazbe i smjeha, a iako će vjerojatno trebati još nekoliko desetljeća da se stvari vrate na „staro“, država polako otvara svoja vrata svim turistima koji žele posjetiti ovu koljevku civilizacije.

Sirija je među turistima bila poznata kao jedna od "najljubaznijih država", jer se znalo kako će vam Sirijci uvijek pomoći ukoliko se izgubite, trebate savjet ili pak mjesto za prespavati.

Stari dio Damaska okružen je ogromnim zidinama, a ulice su uske i dugačke, te podsjećaju na one kakve, primjerice, možemo pronaći i u splitskoj Dioklecijanovoj palači. U centru starog grada nalazi se bazar (tržnica) Souq al-Hamidiyya, gdje možete kupiti gotovo sve što želite.

Sirija nije skupa zemlja, no zbog trenutne situacije može djelovati skupljom za putovanje. Nedostatak hrane, vode i električke energije posljedica je sveobuhvatnih nemira koji su zahvatili sve pore ove države. Hrana je sama po sebi zaista odlična i jeftina, a svi ljubitelji arapske hrane ovdje će doći na svoje.

COVID-19 i osiguranje

Baš kao i ostatak planete, COVID 19 je pronašao svoj put do Sirije, stoga uz standardne vladine restrikcije, postoje i one koje se tiču pandemije. Sirija je sada potpuno otvorena za putovanja i vrijede mala ograničenja.

Cijepljeni putnici mogu samo predočiti potvrdu o cijepljenju po dolasku i izlasku iz Sirije. Međutim, necijepljeni putnici moraju imati negativan PCR test, kako za ulazak tako i za izlazak iz zemlje, što možete učiniti u jednoj od državnih klinika za 110 američkih dolara.

Također, za putovanje u Siriju ćete trebati i zdravstveno osiguranje. IATI osiguranje nudi potpunu pokrivenost COVID-19 i ima mnoštvo opcija po vrlo konkurentnim cijenama. I ne samo to, već je to jedan od rijetkih osiguravatelja koji osigurava pokriće za putovanje u Siriju koja je još uvijek na listi nesigurnih država.

Korak 1 – osigurajte preduvjete za vizu za Siriju

Dobivanje sirijske vize danas je prilično jednostavno, ali trebat će vam pomoć turističke agencije. Prije studenog 2018. (i od početka 2018.) sirijsku vizu ste mogli dobiti uplatom od 300-400 američkih dolara turoperatoru, a zatim ste mogli samostalno putovati po zemlji. Međutim, u studenom 2018. nezavisni njemački backpacker je ušao u neka osjetljiva područja u koja turisti nisu trebali ići te je uhićen i zatvoren na tjedan dana. Od tada je Ministarstvo turizma dalo nalog da svi putnici koji žele dobiti sirijsku turističku vizu moraju rezervirati puni izlet kod valjanog turoperatora. Ovo je danas više nalik na sustav kakvog znamo u Sjevernoj Koreji – možete istraživati državu, no uz lokalnog vodiča koji prati svaki vaš korak te filtrira informacije koje dolaze do vas. Nećete dobiti stvarnu političku sliku, no vidjeti ćete i posjetiti neka od najljepših mjesta na Bliskom istoku.

Prvo što trebate znati je da turističke agencije ne izdaju turističke vize za Siriju već izrađuju sigurnosnu provjeru (provjeru prošlosti), koju morate pokazati na carini. Zapravo, ne trebate je ni pokazati jer ćete se pojaviti u njihovoj bazi podataka.

Nakon što dobijete sigurnosnu dozvolu, svoju sirijsku turističku vizu možete kupiti na granici. Problem je, međutim, što vam danas nijedna turistička agencija neće izdati sigurnosnu dozvolu osim ako kod njih ne rezervirate izlet. Budući da je sirijski bankarski sustav blokiran, u većini slučajeva morat ćete im poslati novac putem Western Uniona. Međutim, neke tvrtke imaju inozemne bankovne račune pa ćete možda moći platiti putem PayPal-a ili izravnim bankovnim prijenosom. Sve su ovo izazovi koje lako možete savladati poželite li zaista posjetiti Siriju. Nakon svega, na granici ćete za 72 dolara moći kupiti svoju vizu ako ste stanovnik Europske unije.

Kako do Sirije?

Putovanje u Damask iz Bejruta najlakši je način za putovanje u Siriju. Beirut je udaljen samo 115 kilometara od Damaska, a putovanje traje samo 2 sata, uključujući carinski proces. Trenutno ne postoji autobusna linija, ali mještani putuju zajedničkim taksijima. Kreću s autobusnog kolodvora Charles Hélou, koji se nalazi na vrlo središnjoj lokaciji, u Gemmazyehu. Cijena po osobi je 20 USD (18 ako se radi o automobilu sa 7 sjedala). Ako ćete htjeti putovati sami privatno uz vlastiti taxi, putovanje ćete platiti oko 100 dolara. Samo putovanje je veoma jednostavno – carinski pregled nije stresan kao što je bio nekad te traje svega oko 20 minuta.

Je li sigurno putovati u Siriju?

Rat je praktički gotov (grad Idlib je posljednja stvarna ratna zona) i gradovi poput Aleppa i Damaska su savršeno sigurni. Vidite djecu kako lutaju okolo i sada se čini da je sve u redu. Štoviše, stari grad Damaska je pun vojnih kontrolnih točaka na kojima vam provjeravaju torbu i gledaju svakoga tko vam se čini sumnjivim, tako da postoji visoka razina sigurnosti i već se dugo ništa opasno nije dogodilo.
Stoga, ako ste avanturističkog duha i želite osjetiti post-ratnu Siriju, učinite to s malo više opreza i dobro planiranim putovanjem.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju