Zateknete li se u austrijskom gradu Salzburgu, svakako stavite palaču Mirabell na popis stvari koje definitivno trebate vidjeti. Riječ je o povijesnoj zgradi koja je zbog svoje ljepote i povijesne važnosti uvrštena na popis svjetske baštine u Europi, a možda ste ju već i vidjeli na filmu ni ne znajući da je riječ o njoj. No, krenimo ispočetka.

Palaču Mirabell dao je izgraditi nadbiskup Wolf Dietrich za svoju voljenu Salome Alt. I samo ime Mirabell odavanje je počasti: mirabile se prevodi kao krasna ili divna, a bella kao prelijepa. Možda joj je upravo to pomoglo da ne dođe na loš glas ili u sukobe s građanstvom svoga doba jer je bila nadbiskupova ljubavnica…

Barokna raskoš i simetrija vrta su ono što osvaja na prvu. A potom dolaze detalji: elegantne fontane i skulpture, vrt patuljaka, ružičnjak… Palača je u 19. stoljeću djelomično stradala u požaru, pa je prilikom obnove dobila neoklasicistički štih. Ubrzo ju je u ruke preuzeo grad Salzburg.

Danas je ovo mjesto popularno među turistima, ali i mladencima koji za svoje vjenčanje žele potpunu filmsku romantiku. Štoviše, mramornu dvoranu u kompleksu mediji i turistički vodiči redovito proglašavaju jednom od najljepših dvorana za vjenčanje u svijetu. U njoj su svojedobno nastupali i sam Mozart te članovi njegove obitelji.

A kad smo kod vjenčanja, jedna ne-baš-zabavna ali zanimljiva činjenica: ovdje se udala i Gretl Braun, sestra Hitlerove supruge Eve Braun. Još manje zabavna činjenica je ta da se udala za istaknutog nacista Hermanna Fegeleina, a na vjenčanju su prisustvovali Hitler i Himmler.

Vrtovi koji okružuju palaču možda su vam odnekud poznati. Naime, ovdje je snimljeno i nekoliko scena iz filma The Sound of Music (Moje pjesme, moji snovi). Ako ne planirate putovanje pred oltar, i dalje ovdje možete uživati u „zvukovima glazbe“ jer se ovdje često održavaju i koncerti klasične glazbe.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju