Bila je dovoljna samo jedna fotografija iz zraka da se zaljubimo u norveško mjesto Stryn. Smješteno na jugu Norveške u labirintu otoka, poluotoka, uvala, rijeka i nacionalnih parkova, činilo se kao savršeno mjesto za zimski odmor – i uistinu jest. Idilična dolina samo je „sneak peek“ u veličanstvenu prirodu koja ovdje vlada.

Sastavljena od više malih sela, ova općina svoje središte ima u istoimenom selu Stryn a glavni način zarade ovdje je su stočarstvo, uzgoj voća i povrća, šumarstvo i naravno, turizam. Ovdje živi tek 7 000 stanovnika koji su raspršeni po svojim kućicama s imanjima i dvorištima, a vrlo su dobri domaćini. Turizam je ovdje razvijen još od sredine 19. stoljeća, pa tako i domaći stanovnici već generacijama njeguju tradiciju ugošćavanja posjetioca sa svih strana svijeta.

Selom prolazi rijeka Stryneelva tvoreći ove prekrasne scene iz zraka, plodne doline Stryn. Njeno ime dolazi od naziva za „snažan izvor“, a ako barem virtualno prošećete mjestom shvatit ćete zašto. Sve je u znaku kristalno čiste, tirkizne vode.

Krajolik ostavlja bez daha: moćni ledenjaci i planine ogledaju se u vodi, a poseban je slap Ramnefjellsfossen koji je jedan od najvećih slapova svijeta. Sastoji se od četiri međusobno povezana slapa, od kojih je najviši onaj od 405 metara, a zajedno čine jedan veliki slap od čak 818 metara.

Stryn se može pohvaliti i najvećom šumom lipa u sjevernoj Europi a obližnji Nacionalni park Jostedalsbreen ima jedan od najvećih europskih ledenjaka, veličanstveni Jostedal. Samo ledenjaci privlače gotovo pola milijuna turista godišnje. Na putu do njega možete vidjeti nevjerojatne prizore poput kočija koje konji vuku preko starog mosta, dok ispod njega divlja rijeka unosi strah u kosti.

Naravno da je ovo područje iznimno popularno među ljubiteljima skijanja, naročito ljeti kada je priroda milosrdnija i omogućuje skijanje na suncu, a u pravim zimskim uvjetima. Ljetni ski centar Stryn nalazi se na 1 065 metara nadmorske visine i jedno je od najpopularnijih skijališta sjeverne Europe.

Osim toga, skijalište je dio rute Gamle Strynefjellsvegen. Izgrađena je krajem 19. stoljeća a danas se smatra remek djelom inženjerstva i gradnje cesta. Putnici ju obožavaju jer prolazeći njome možete obuhvatiti najljepše dijelove norveške prirode.

Nemojte misliti da kad kažu da je Stryn selo, da ovdje nema mnogo sadržaja. Ovo je selo norveškog standarda, pa bi prolazeći ulicama naseljenijih dijelova lako mogli pomisliti da ste u gradu. Tu su uređene ceste, dućani, kafići, restorani, muzeji, hoteli…

No, sve je podređeno okolišu, pa se nemojte iznenaditi kada između moćnih planina i širokih rijeka ugledate koze ili ovce koje komotno drijemaju nasred prometne ceste. One su tu u svojoj svakodnevnoj šetnji i vi ste samo gost. Usporite, mahnite im i ne čudite se – ovdje vlada priroda.

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju