Razmišljate li o Grčkoj, njezinim bijelim kućicama i tirkiznom moru, a opet želite neku mirniju destinaciju sa zavučenim plažama koje osiguravaju mir, evo jednog predivnog prijedloga. Milos, vulkanski otočić na Egejskom moru, između obala Atene i otoka Krete.

Bijele stijene u kontrastu s tirkiznim morem čine ga upadljivim i nezaboravnim, kao da promatrate neki drugi planet. Plaža je čak sedamdeset, pa se možete pomicati svaki dan dok ne napravite cijeli krug. Iako su u suštini slične, svaka ima nešto svoje i nikad vam neće dosaditi.

Djeluje kao pravo turističko otkriće, no Milos zapravo živi sasvim normalan život koji se ne gasi sa sezonom i prvim znacima jeseni.

Njegovi stanovnici uživaju u blagodatima otoka cijelu godinu, s mnoštvom aktivnosti i kulturnih događanja, a to mogu zahvaliti bogatom, plodnom tlu i zaštićenim područjima koja omogućuju život na zemlji i od zemlje – poljoprivredu, stočarstvo, ribarstvo i druge grane.

Na Milosu je pronađena i slavna mramorna skulptura Afrodite s Melosa (ili Miloske Venere), koja se danas čuva u pariškom muzeju Louvre. A ne tako davno, u 19. stoljeću, Milos je bio poznato sklonište američkih i britanskih brodova koji su se borili protiv gusara na Mediteranu.

Danas je ipak mirnija turistička destinacija. Obiluje lijepim pješčanim plažama podno bijelih stijena, tirkiznim morem, špiljama, slikovitim uličicama i bijelo-plavim grčkim kućicama od kamena, pa ne čudi što je i popularna turistička destinacija. Ipak, Milos je uspio zadržati nešto mirniji ritam od primjerice Santorina ili Mikonosa.

Do njega se može doći avionom iz Atene ili brodom s okolnih otoka. Najljepše vrijeme za dolazak je u proljeće kada otok cvate i miriše kao lagani ljetni parfem ili pak u jesen kada uđe u mirniju fazu, uz najljepše zalaske sunca…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju