Bez pretjerivanja možemo reći da je albanski kanjon Osumi među najljepšima u Europi – i ne bismo bili ni prvi ni zadnji koji to tvrde. Smješten na jugu Albanije nedaleko od grada Corovode, Osumi je kanjon kroz koji teče istoimena rijeka, tvoreći spektakularan prizor ali i odličnu priliku za aktivan provod u prirodi.

Ljubitelji prirode, planinarenja i šetnji, vožnje kajaka i glisera, pronašli su svoj drugi dom upravo ovdje, među visokim stijenama koje se protežu u duljini od čak 26 kilometara. Kanjon je širok od svega 1.5 metara na nekim mjestima, do čak 35 metara na drugima.

Iako ulijeva strahopoštovanje – a nekima možda samo i strah – podsjetimo kako brzaci rijeke ne zahtijevaju prethodno iskustvo tako da su svi željni adrenalina dobrodošli. Naravno, u vrijeme adekvatnog vodostaja koje prethodno valja provjeriti jer može drastično varirati kroz godinu.

Uski prolazi i kamene formacije pogodovale su rađanju brojnih legendi ali i zanimljivih imena kao što su Katedrala, Oko i Demonova vrata. Ipak, najveću pozornost plijeni tzv. Gradeci dio kanjona koji se nalazi kraj špilje. Same stijene su nalik slojevitoj torti, a ono što ih čini još atraktivnijima je njihov zeleni mediteranski pokrov.

Najbolje vrijeme za posjet je u proljeće kada je vodostaj zbog otapanja snijega visok, a kanjon krasi mnoštvo bogatih slapova. Ako vas put nanese na jug Albanije, svakako svratite i u obližnji grad Berat, poznat kao „grad 1000 prozora“ i jedan od najtoplijih gradova Albanije. Neki će reći da je i najljepši, no nećemo pretjerivati sa superlativima, već ćemo ostaviti oku promatrača da samo procijeni.

Pitoreskno mjesto na rijeci: Berat je balkanski grad s tisuću prozora Berat, Albanija Slapovi Bogove idealno su mjesto za nezaboravan izlet Berat, Albanija +8 Berat, Albanija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju