Bez pretjerivanja možemo reći da je albanski kanjon Osumi među najljepšima u Europi – i ne bismo bili ni prvi ni zadnji koji to tvrde. Smješten na jugu Albanije nedaleko od grada Corovode, Osumi je kanjon kroz koji teče istoimena rijeka, tvoreći spektakularan prizor ali i odličnu priliku za aktivan provod u prirodi.

Ljubitelji prirode, planinarenja i šetnji, vožnje kajaka i glisera, pronašli su svoj drugi dom upravo ovdje, među visokim stijenama koje se protežu u duljini od čak 26 kilometara. Kanjon je širok od svega 1.5 metara na nekim mjestima, do čak 35 metara na drugima.

Iako ulijeva strahopoštovanje – a nekima možda samo i strah – podsjetimo kako brzaci rijeke ne zahtijevaju prethodno iskustvo tako da su svi željni adrenalina dobrodošli. Naravno, u vrijeme adekvatnog vodostaja koje prethodno valja provjeriti jer može drastično varirati kroz godinu.

Uski prolazi i kamene formacije pogodovale su rađanju brojnih legendi ali i zanimljivih imena kao što su Katedrala, Oko i Demonova vrata. Ipak, najveću pozornost plijeni tzv. Gradeci dio kanjona koji se nalazi kraj špilje. Same stijene su nalik slojevitoj torti, a ono što ih čini još atraktivnijima je njihov zeleni mediteranski pokrov.

Najbolje vrijeme za posjet je u proljeće kada je vodostaj zbog otapanja snijega visok, a kanjon krasi mnoštvo bogatih slapova. Ako vas put nanese na jug Albanije, svakako svratite i u obližnji grad Berat, poznat kao „grad 1000 prozora“ i jedan od najtoplijih gradova Albanije. Neki će reći da je i najljepši, no nećemo pretjerivati sa superlativima, već ćemo ostaviti oku promatrača da samo procijeni.

Pitoreskno mjesto na rijeci: Berat je balkanski grad s tisuću prozora Slapovi Bogove idealno su mjesto za nezaboravan izlet Kanjon rijeke Osum pored koje se nalazi ovaj pitoreskni gradić Albanski grad Berat nalazi se na jugu zemlje, na rijeci Osum +0 Most Gorica jedan je od najstarijih i najpoznatijih mostova iz osmanskih vremena u Albaniji

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju