Malta je prava mediteranska zemlja čudnih kombinacija stilova iz prošlosti. Njeni gradovi su ležerni i veseli, a u zraku se čuje razgovor ljudi i galeba. No, uđete li u utvrđeni grad Mdinu na brdu, dočekat će vas tišina groblja, a koračanje popločenim ulicama između kamenih labirinata izgledat će kao putovanje kroz vrijeme. Nalazi se na brdu, opasana zidinama koje joj daju srednjovjekovni karakter. Čak i ulaz u grad izgleda filmski jer je potrebno prijeći most preko udoline koja okružuje cijeli kompleks.

Igra prijestolja

Starija je od glavnog grada Valette, a u srednjem vijeku je zbog jakih zidina i sama bila glavni grad. Poslužila je kao set za snimanje dijelova prve sezone Game of Thrones, dok ju ipak nije zamijenio Dubrovnik u drugoj sezoni. Podigli su je Fenićani, osvajali Normani, Arapi i vitezovi, a neki smatraju kako je ovdje živio i Sveti Pavao apostol nakon brodoloma kojeg je preživio. Kasnije su došli Francuzi i Britanci koji su ostavili upadljive tragove: tipične britanske crvene telefonske govornice i vožnju po lijevoj strani ceste.

Gozo - 2 Putovanja "Maltin" otok koji obvezno morate posjetiti kada odletite u ovu otočnu državu

Što znači "medina"? 

I arapski se utjecaj osjeti do današnjeg dana, naročito u malteškom jeziku. Vidljiv je i u samom nazivu grada: riječ 'medina' u arapskom označava grad. Kontinuirao je naseljena već više od 4000 godina, a u svoje zlatno doba imala je oko 10 000 stanovnika. No, otkako je prestala biti glavni grad, doslovno je utihnula. Danas je preostalo svega 250 mještana. Neki od njih žive u malim stanovima i uličicama, a neki u raskošnim vilama.

Vječna siesta

Možda to nije ni loše s obzirom da se radi o popularnoj turističkoj destinaciji sa svega kilometar kvadratne površine, koji možete prijeći s jednog kraja na drugi u 10 minuta. Naravno, pješke. Danas ju zovu ''Grad tišine'' ili ''Tihi grad''. Samo rijetki auti smiju prolaziti tihim ulicama, a malobrojni stanovnici i zaposlenici moraju poštivati pravila i ne narušavati reputaciju. Za turiste i posjetioce postavljene su ploče koje upozoravaju da je zabranjeno stvarati buku. Pomislili biste da ovdje nitko ne živi ili da vlada vječna podnevna siesta. Ako vam je potreban mir ili čeznete za prizorima jednostavnijih vremena, Mdina je mjesto za vas. Naročito je lijepa noću kada tihe ulice utonu u mrak, osvijetljene samo prigušenim narančastim svijetlom starih uličnih lampi.

Hit mjesto ovog proljeća: Što sve obavezno morate vidjeti na Malti? Valletta - 1 Valletta - 2 Valletta - 3 +1 Valletta - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju