Iako je bliže Africi nego Europi, Madeira je autonomna portugalska pokrajina koja se sve češće razmatra kao odlična opcija za egzotičnije "europsko" putovanje. Na tom se, naizgled malom otoku kada ga ugledate na karti, krije šarenilo mirisa, okusa i doživljaja. Isplanirajte odmor na Madeiri i obvezno je upoznajte kroz navedene stvari.

Naučite i iskusite što su to levade

Levade su nešto što na otoku izvršava nekoliko funkcija. Riječ je o kanalima za natapanje koji su nastali već u 15. stoljeću, a služili su da se kroz njih slijeva voda s gora do suših dijelova otoka. Kasnije su im dograđeni popratni putovi po kojima možete šetati, trčkarati i uživati u egzotičnom krajoliku u kojem se tu i tamo krije slap. Putevi će vas voditi kroz raznu vegetaciju, kanjone, kanale, mostiće i neke zahtjevne dijelove, pa odaberite levadu koja najviše odgovara vašoj fizičkoj spremi i opremi.

Šume lovora koje štiti UNESCO

Levade velikim dijelom prolaze i kroz Laurisilvu, najveću preostalu endemsku šumu lovora na Madeiri. Ona je nekad, prije nekoliko desetaka milijuna godin,a pokrivala 90 posto cijelog arhipelaga Makronezija, ali i velik dio cijelog Mediterana. 1999. je uvrštena na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine. Tu zanimljivu vegetaciju upoznat će ponajviše na rutama levada koje, kao što smo već zaključili, morate uvesti u svoj plan puta.

Prođite stijenama koje je formirala lava

Jedna od najveličanstvenijih scena nalazi se na istočnoj strani otoka i zove se Ponta de São Lourenço. Formacije stijena koje je nekad davno oblikovala lava čine poluotok koji privlači avanturiste. S njega se pruža pogled na Madeiru i otoke, a skoknuti možete i do plaže Prainha. Jeste li ikada vidjeli crni pijesak? Na ovoj crnoj pješčanoj plaži vulkanskog podrijetla, zaštićeni stijenama od čestih vjetrova, možete se na njemu i sunčati.

Okusite madeiru, doslovno!

Kamo se putuje, tamo se isproba najpoznatija delicija kraja. Na Madeiri je to madeira, likersko vino slatkastog okusa. Probajte ga i ako vam se svidi, ponesite kući. Trajat će dugo jer madeirizirana vina najizdržljivija su na svijetu.  

Reklama vs. realnost: Trikovi kojima agencije varaju putnike Destinacije Taj Mahal Popularne destinacije - 2 +11 Popularne destinacije - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju