Iako među mlađom populacijom, posebno onom koja prati nogomet, ime otoka Madeire automatski pobuđuje reakciju: "Ah, da, otamo dolazi Cristiano Ronaldo", taj je otok mnogo, mnogo više od toga i šteta ga je, ako vam se pruži prilika, ne otkriti. Zanimljiv članak objavljen je na portalu Guardian, potpisuje ga novinar Daniel Lavelle, a mi donosimo neke njegove dijelove.

Novinar navodi da u gradu Funchalu kip Cristiana Ronalda strši iz gomile obožavatelja dok čekaju u redu da se s njim fotografiraju. I sam Lavelle ostao je u hotelu "Pestana CR7" u Funchalu na otoku Madeiri te zaključuje kako je hotel manje poput hotela, a više poput "pogleda u jedan vrlo narcistički um". Ronaldo je posvuda.

Potpisani dresovi iz vremena njegovih nastupa za Manchester United, Real Madrid i Portugal krase zidove hotela. Ronaldovo je lice na fasadi, kupaonskim ogledalima, na vratima glavnog apartmana i iznad svakog kreveta (mi bismo dodali da se njeguje pravi pravcati kult ličnosti).

Na otoku je čak i aerodrom nazvan po njemu. Hotel nudi razna čuda: postoje lažne CCTV kamere u kupaonicama… Ipak, Lavelle nije ovdje samo radi Ronalda, već ima i strica u Machicu, povijesnoj prijestolnici Madeire, pola sata vožnje od Funchala. Ako ipak dođete ovamo, nakon što ste se poklonili najpoznatijem modernom Portugalcu, obišli Funchal, vrijeme je za polazak dalje.

Ljude također privlači i bitna je suptropska klima u kojoj se otočje nalazi. Sunca ima tijekom cijele godine, tako da ne postoji loše vrijeme za posjet. Otočje se nalazi na uspavanom vulkanu, a plodno tlo stvorilo je bujni krajolik. Uz ceste se nalaze elegantno uređeni drvoredi, afrički tulipani sa svojim jarkocrvenim lepršavim cvjetovima i visoki eukaliptusi prošarani grozdovima ljubičastog grmlja i palmi. Sama planina izgleda kao da ima stepenice jer je krajolik prisilio lokalno stanovništvo na okomitu poljoprivredu; uglavnom uzgajaju banane za portugalsko kopno i grožđe za vino.

Off road nudi obilje staza za pješačenje, špilja za istraživanje, plaža i taverni. Izvan Funchala sve je po razumnoj cijeni, tako da ćete jesti i piti kao bogovi, a pritom ne bankrotirati. Kad se odmaknete od hrane i pića, isplati se još i promatranje kitova na Atlantiku, na koje se treba otisnuti brodom. Jedini je rizik, naravno, da ih nećete vidjeti, ali umjesto kitova možda vas posjeti jato dupina.

U barovima obvezno probajte koktel Poncha. Riječ je o voćnom koktelu, napravljenom od meda, šećera, soka naranče i limuna te jakog alkoholnog pića naziva aguardiente. Tko nije, neka obvezno proba, a neki barovi imaju i vlastite verzije ovog pića. Najveći je rizik znatan postotak alkohola, pa vam se može dogoditi da se napijete, a da toga uopće ne budete svjesni.

U svakom slučaju, ako tražite alternativna "morska" rješenja za godišnji odmor, svakako razmislite o ovom odredištu. Zažaliti nećete, a uživati, sigurni smo – hoćete.

Arroz de Marisco: Recept za portugalsko čudo s plodovima mora koje postaje prava definicija ljeta Portugalski rižoto Portugalski rižoto Portugalski rižoto +8 Portugalski rižoto

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju