Jedno od mjesta koje budi znatiželju na Malti jest Lascaris, podzemni kompleks tunela i prostorija još iz doba Drugog svjetskog rata. Nekoć je služio kao ratni stožer u kojem se taktiziralo o obrani otoka i raznim operacijama, a kasnije je prostor koristio NATO. Lascaris je danas otvoren za javnost i služi kao muzej koji pruža uvide u ratna vremena.

Podzemna mreža smjestila se na otprilike 45 metara u Valletti, a današnji izgled počela je poprimati tijekom opsade Malte. Šetajući vrtovima u gradu, naći ćete se iznad podzemnog labirinta koji je završen 1943. godine. Smještena između Sicilije i Tunisa, Malta je kao britanska kolonija u Drugom svjetskom ratu strateški bila iznimno važna i igrala je značajnu ulogu u osvajanju sjevernoafričkog fronta. Upravo zbog toga je i nastradala tijekom brutalnih bombardiranja – u dvije godine na Maltu je bačeno više od tri tisuće bombi. Stanovnici Vallette zaštitu su potražili upravo u podzemnim skloništima, a neki od njih čak su i proširili mrežu tunela kopajući vlastite kako bi osigurali mjesto za namirnice. Nakon rata malteški tuneli pali su u drugi plan, sve do 2009. kada su otkriveni tijekom arheološkog istraživanja za izgradnju nove parkirne garaže. Danas se neki od njih obnavljaju, ali mnogi i dalje mirno leže pod gradom.

Malta Malta (Foto: Getty Images)

U Lascarisu se može vidjeti soba iz koje su nadgledane zračne operacije, a ondje možete saznati i nešto više o uređajima koji su služili za kodiranje tajnih poruka. Posjetite li podzemne tunele, doznat ćete i kako su u srpnju 1943. ratne sobe koristili general Eisenhower, pomorski admiral Cunningham, general Montgomery i maršal zrakoplovstva Tedder, gdje su planirali operaciju Husky – invaziju na Siciliju. Tijekom rata u Lascarisu je radilo i pregovaralo oko 1000 ljudi, uključujući 240 vojnika.

Nakon rata Lascaris je postao sjedište Kraljevske mornarice, a 1967. godine kompleks je preuzeo NATO kako bi ga koristio kao strateški komunikacijski centar za presretanje sovjetskih podmornica u Sredozemlju. Deset godina dana kasnije se zatvorio, no danas je otvoren i fascinira sve one koje zanima ratna povijest, ali i sam izgled moćnog podzemnog labirinta.

U potrazi za suncem: "Vrući" zimski odmor po koji ne trebate na drugi kraj svijeta Malta +0 Malta

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju