Nađete li se u blizini otoka Cape Romano u američkoj saveznoj državi Floridi, pogledajte prema pučini. Devedesetak metara od otoka izdiže se neobična kuća na vodi sastavljena od četiri građevine koje izgledom podsjećaju na iglu.

Riječ je o futurističkoj kući Cape Romano Dome koju je dao izgraditi američki naftni tajkun Bob Lee 1982. godine. Njegova je ideja bila imati samoodrživu vikendicu sa svim pogodnostima luksuzna doma izgrađenog uz pomoć pijeska s otoka.

Originalno je napravljeno šest kupolastih građevina na potpornjima koje su zauzimale nešto više od 2200 četvornih metara životnog prostora. Američki milijunaš u ovom četverosobnom zdanju s četiri kupaonice provodio je dosta vremena sa svojom obitelji do 1992. godine.

Građevine su imale okrugli oblik kako bi se mogle oduprijeti jakim vjetrovima na ovom području. Postavio je spremnike za skupljanje vode i solarne ploče koje su proizvodile dovoljno energije za pogon moderne kuhinje, satelitske televizije, ali i za zagrijavanje velikog jaccuzija na terasi.

Kuća je bila izgrađena na Leejevom zemljištu na otoku, no erozija tla učinila je svoje te su s vremenom potopljeni temelji. Struktura je preživjela uragan Andrew 1992. godine, no značajno je bila oštećena te je postala neodgovarajuća za život.

Dvije od šest struktura su uništene i potopljene u vodi tijekom uragana Irme 2017. godine. Sada u ostatku Cape Romano Domea obitava tek pokoja ptica.

Čudo na vodi postalo je i velika atrakcija za sve posjetitelje ovoga područja koju razgledavaju na turističkim brodićima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju