Možda jesu kraljevske, ali su i otvorene za javnost – raskošne rezidencije rezervirane za život i odmor članova kraljevske obitelji u Ujedinjenom Kraljevstvu. To znači da i mi imamo priliku barem malo zaviriti u stoljećima staru tradiciju i domove onih koji su obilježili povijest. Pa, evo nekoliko kraljevskih rezidencija koje možete posjetiti.

Buckinghamska palača, London

Ova je bila malo očita, ali neizbježna. Što je razgled Londona ako niste stali pred nju i promatrali smjenu straže? Najposjećenija kraljevska rezidencija izgrađena je 1703. godine, a dom britanskih monarha postaje 1837. godine, kada na vlast dolazi kraljica Viktorija. Neke sobe otvorene su javnosti svakoga ljeta.

A iza ove raskošne i kraljevske prošlosti krije se jedan za velike tradicionaliste neslavni detalj. Naime, povjesničari ističu kako je na početku 17. stoljeća upravo na ovom mjestu postojao bordel za homoseksualce. Kaže se da gdje ima dima ima i vatre…

Dvorac Windsor, Berkshire

Monumentalan dvorac nalazi se na rubovima Londona u istoimenom mjestu Windsor. Riječ je o najvećem stalno naseljenom dvorcu na svijetu, a površinom se prostire na čak 53 tisuće kilometara kvadratnih. Izgrađen je u 11. stoljeću tijekom vladavine Vilima I. Osvajača. Preživio je dvije velike opsade, a sačuvao je i živu glavu članovima kraljevske obitelji tijekom zračnih napada u Drugom svjetskom ratu.

Dvorac Windsor, Berkshire Dvorac Windsor, Berkshire (Foto: Shutterstock)

Holyroodhouse palača, Edinburg

Holyroodhouse palača službena je kraljevska rezidencija u škotskoj prijestolnici Edinburgu. Tako je bilo sve od 16. stoljeća pa do danas. Ovdje je živjela i Marija I. kraljica Škotske, sve do 1587. godine kada je optužena za zavjeru protiv kraljice Elizabete, te osuđena na smrt odrubljivanjem glave.

Palača je muzej sam za sebe jer su u njoj sačuvani brojni primjerci namještaja i umjetničkih slika. Nije da im je nedostajalo prostora – naime, ova palača može se pohvaliti s više od 280 soba… U njima i danas radi preko stotinu radnika, no tehnički nitko u njoj trenutno ne živi.

Holyroodhouse palača, Edinburg Holyroodhouse palača, Edinburg (Foto: Shutterstock)

Dvorac Hillsborough, Lisburn

Kraljevska rezidencija Hillsborough smještena je u Sjevernoj Irskoj, i premda je sama kraljica Elizabeta ovdje zadnji put bila tek 2016. godine, današnji kralj Charlesa ovo mjesto posjećivao češće. Premda se zove dvorcem, tehnički i nije riječ o dvorcu već o ladanjskoj kući.

Razuzdani počeci Buckinghamske palače zbog kojih se engleska kraljica hvata za glavu Buckinghamska palača, London - 5 Buckinghamska palača, London - 2 Buckinghamska palača, London - 3 +1 Buckinghamska palača, London - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju