Stare kamene kućice, mir prirode i predivna tirkizna oaza s mnoštvom bazenčića u kamenu. Sigurno ste do sad već vidjeli prizor istarskog mjestašca Kotli, a kako i ne bi kada ga zbog ljepote mediji uspoređuju s kompleksom mineralnih izvora u Turskoj, tzv. Pamukkaleom.

Naselje nosi ime koje ga najbolje opisuje – naime, Kotli nosi ime po obliku kotla (posude) koje poprima udubina u stijeni nakon što ju oblikuje voda. Ono što ga je proslavio kao jednu od najljepših i egzotičnih destinacija u Istri su mali bazeni ispunjeni tirkiznom vodom.

Kroz selo teče rijeka Mirna čiji tok krase brojni slapovi, a možete vidjeti i obnovljenu staru vodenicu koja podsjeća na slavne dane kada su Kotli nekad bili poznati po svojim mlinarima. Štoviše, bilo je to najveće i gospodarski najjače selo u Humštini. Tijekom 18. i 19. stoljeća ovdje se nalazilo mnoštvo mlinova te starih obrta i zanata.

Nažalost, nakon Drugog svjetskog rata njegovi stanovnici iselili su u potrazi za boljim životom i prilikama, pa su danas Kotli napušteni muzej na otvorenom. Njegove stare kućice ostale su sačuvane, a izgled se nije promijenio posljednjih 200 godina tako da ćete imati dojam romantičnog putovanja u prošlost.

To ne znači da ovdje nema sadržaja ili da možete posjetiti bazene i „slikati se“ (u kojem god smislu to rekli). Danas u Kotlima i okolici možete uživati u istarskoj gastro ponuditi (tu je poznata Konoba Kotlić), biciklirati i planinariti, okušati se u parajedriličarstvu ili jahanju konja, posjetiti dodatne brojne atrakcije u okolici, a možete i iznajmiti predivnu kamenu kuću za za dvoje, za tri dana i dva noćenja za samo 900 kuna!

U ponudi je ukupno osam starih kuća koje su temeljito obnovljene da budu što vjernije originalnom stanju te su kao takve zaštićeno kulturno dobro. Kako nam kažu iz Kotla, ovdje nema divlje gradnje, samo čista priroda i uživancija pa ako se i veće društvo odluči na posjet ovom istarskom raju javite se na službeni mail ili broj mobitela te doznajte koje su cijene većih kuća, odnosno onog smještaja koji najbolje odgovara vašim potrebama. 

Kako ne biste propustili čaroliju koja nastaje kada „kotlom“ poteče voda, posjetite Kotle u proljeće ili jesen, jer tijekom ljeta voda presuši.

Kotli su dovoljan razlog sam po sebi da se zaputite u Istru, no vaš izlet može biti još čarobniji ako ga upotpunite s nekoliko obližnjih atrakcija. Kotli se nalaze nedaleko od Aleje glagoljaša i simpatičnog gradića Hum, a u blizini su Buzet, Pazin i Motovun. S istočne strane pružaju se Učka i najljepši dio kvarnerske obale okrunjen Opatijom. Možda će se ovaj mali izlet na kraju pretvoriti u jedan veliki i lijepi godišnji odmor…

Dobar "posao" u Istri: U šetnju stazom slapova pa na šparoge u konobu Most Konoba Most - 7 Konoba Most - 8 Konoba Most - 9 +5 Konoba Most - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju