Ako ste bili u Berlinu proteklih godinu dana, sigurno ste primijetili spektakularni dodatak gradskom Otoku muzeja. Radi se o ogromnom novom muzeju, nazvanom Humboldt Forum, kojeg krasi veličanstvena fasada ali i još veličanstveniji izlošci.

Humboldt je posvećen kulturama i umjetničkim formama iz cijelog svijeta, a od otvaranja u srpnju 2021. prostor od 40 tisuća četvornih metara brzo je postao jedna od najbitnijih kulturnih ustanova njemačkog glavnog grada. I to unatoč nekim ozbiljnim kontroverzama, do kojih ćemo tek doći.

U svakom slučaju, Humboldt će sada postati još veći. Muzejski postav će biti dovršen otvaranjem Etnološkog muzeja i Muzeja azijske umjetnosti, u potpuno novom istočnom krilu. Bit će otkriveno još nevjerojatnih 20 tisuća predmeta, od kojih mnoge javnost nikada nije vidjela.

Dakle, što možete očekivati od golemih novih dijelova Humboldt Foruma? Pa, postoji ogroman izbor stvari za svakog. U novim izložbenim galerijama mogu se pronaći razne stvari, tradicionalna kuća za sastanke iz Palaua te neki piktografski rukopisi iz šesnaestog stoljeća iz Srednje Amerike.

No, objasnimo konačno zašto je Humboldt tako kontroverzno mjesto. Iako se muzej pokušava baviti kolonijalizmom te je to razlog zašto sadrži sve te artefakte uzete s važnih lokacija diljem svijeta, još uvijek je osjetljiva tema zašto su oni uopće ovdje (činjenice govore kako su uglavnom – ukradene). Osim toga, što se tiče simbola, vjerojatno ne pomaže činjenica da je Humboldt smješten u staroj carskoj palači.

Berlin, Njemačka, Humboldt muzej - 2 Berlin, Njemačka, Humboldt muzej - 2 (Foto: Guliver)

Povrh toga, muzej očito planira privremeni prikaz svoje zbirke beninske bronce, niza umjetnina opljačkanih iz Kraljevine Benin (današnja Nigerija) 1800-ih. Iako je 400 bronci očito u procesu povratka u Nigeriju, njihovo izlaganje je prilično diskutabilan potez.

Podigli kuće na krateru asteroida: Njemački grad koji leži na tonama dijamanata Nordlingen Nördlingen - 4 Nördlingen - 3 +6 Nördlingen - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju